Categories Make-up

Make-up lekcije: Olovka ili tuš za oči?

Bez obzira na to jeste li krenuli s prijateljicama na kafu, na posao, u klub ili je pred vama neka važna svečanost, trenutak u kom ste odlučila šminkom naglasiti oči, govori da ste spremna zaigrati na “sve ili ništa”! Bez pretjerivanja – o vještini šminkanja očiju zavisi vaš cjelokupni look! Čak i ako je ostatak makeup-a savršen, on ne može izvući stvar ako oči nisu besprijekorne!

Osim što je važno poštovati pravila u vezi s njihovim oblikom, pozicijom i bojom, imajte na umu da upravo ta jedna linija na kapku odlučuje hoćete li izgledati odvažno, misteriozno i zavodljivo ili će željena dramatičnost završiti neželjenom dramom.

A sad pitanje svih pitanja: olovka ili tuš za oči? Ako niste sigurni šta va  više odgovara, pokušaćemo vam pomoći.

#1 Olovka piše srcem

Ovaj makeup klasik se oduvijek nalazi u našoj toaletnoj torbici i to s razlogom! Lako se nanosi, djeluje prirodno, a u zavisnosti od izgleda koji želimo da postignemo linija može biti uglađena ili neuredna. Tragovi boje nisu toliko intenzivni kao što je slučaj s tušem za oči i upravo je to razlog zbog čega se olovkom postiže daleko prirodniji look. Osim toga, greške u šminkanju se jednostavnije uklanjaju.

Mnogi vjeruju da je glavna mana ovog proizvoda obaveza da u svakom trenutku uz sebe imamo šiljilo, ali i taj problem je riješen. Danas postoje brojne varijacije na temu, recimo olovke koje u sklopu pakovanja već imaju ugrađeno šiljilo ili one na uvlačenje i izvlačenje. Što se tiče boja, ne zaboravite da ima i drugih osim crne! Na primjer, ljubičasta odlično pristaje smeđim očima, siva i svijetlosmeđa plavookima, dok je bijela olovka za oči idealna za donje kapke, jer “otvara” pogled i pomlađuje.

#2 Eyeliner za dramatičan finish

Prvo pitanje koje se nameće je: gel, tekući ili flomaster? Odgovor zavisi od toga kakav efekt želite postići i koliko vam je ruka mirna. Tekući tuš za oči, osigurava dramatičan finish. S njim možete izvlačiti vrlo tanke, ujednačene i iznad svega precizne linije duž kapka, a glavna mana mu je što se tragovi (samim tim i greške), teže uklanjaju. Ako vaša vještina nije na zavidnom nivou, a uz to imate malo vremena za šminkanje, najčišću i najbržu liniju sa savršenim krilom napravićete flomasterom.

S druge strane, ako dobro vladate kistom i znate procijeniti koja količina proizvoda vam je potrebna, najefektniji je gel eyeliner. On savršeno zaokružuje svaki smokey eye, osigurava apsolutno neodoljiv i smjeli pogled, ne razmazuje se poslije nanošenja, a tekstura i kist pružaju savršenu preciznost i lakoću pokreta.

#3 Sve velike prednosti i sve male mane

Olovka za oči je idealna za početnike, potezi se lakše kontrolišu, mogućnost greške je manja i brzo popravljiva. Ako je ne oštrite redovito, znajte da pravite veliku grešku! Upotrebom šiljila uklonićete bakterije s površine, a izvučena linija će biti mnogo tanja, preciznija i maksimalno približena korijenu trepavica, zbog čega će cijeli look izgledati prirodnije.

Tuš za oči ostavlja intenzivniji pigment, ali i zahtjeva veću spretnost. Greške se teže ispravljaju, ali kad jednom pronađete pravu tehniku, teško ćete joj moći odoljeti. Tekstura je nježna i doslovno klizi preko kapka, pa samim time ne ostavlja crvenilo koje se može javiti poslije upotrebe olovke, naročito onih tvrđih.

Izvor: make-up.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *