Categories Make-up

Najčešće greške prilikom upotrebe tečnog korektora

Korektor je jedan od kozmetičkih proizvoda bez kojeg se danas ne može zamisliti make-up rutina. 

Investirali ste u luksuzni korektor, ali čini vam se da baš i ne radi svoj posao?

Prije nego što skupocjeni komad kozmetike bacite u smeće, pitajte se znate li ga uopšte ispravno koristiti.

Birate previše svijetao korektor

Ako birate izrazito svijetle i pigmentirane korektore, sigurni smo u dve stvari. Prva, imate velike probleme s tamnim podočnjacima, i druga – griješite u izboru nijanse. Naime, biranje presvijetlog i pregustog korektora će samo skrenuti dodatnu pažnju na neugledne tamne kolutove koji otkrivaju da ste sinoć loše spavali, a to sigurno ne želite. Umjesto njih, odaberite tople, breskvaste nijanse tekućih korektora koje su maksimalno ton svjetlije u odnosu na vašu boju kože, a bilo bi dobro i da imaju sitne, reflektirajuće čestice u sebi.

Ne fiksirate korektor

Nakon što ste svoj omiljeni korektor nanijeli na kožu i zadovoljni ste kako izgleda, vrijeme je da ga fiksirate transparentnim proizvodom u kamenu ili prahu. Ovo će omogućiti da vam se korektor ne nabire u boricama i sitnim linijama tokom dana. Za nanošenje proizvoda za fiksiranje odaberite mekanu četkicu i nikako nemojte preagresivno povlačiti proizvod po licu, jer ćete na kraju samo odstraniti dobar dio korektora. Lagani tapkajući potezi su najbolja metoda aplikacije.

Ne znate da odaberete pravu teksturu proizvoda za svoj problem

Postoji razlog zašto različite vrste korektora dolaze u različitim teksturama, i istina je da gotovo nikada nećete naći jedan korektor koji će odgovarati podočnjacima, mitiserima i svim drugim hiperpigmentacijama i hipopigmentacijama koje možete pronaći na svojem licu. Većina kamuflažnih i kremastih korektora sjajno će odgovarati mitiserima i eventualnom crvenilu lica, dok će lakše tečne formule biti idealne za područje oko očiju.

Stavljate ga prije pudera

Postoje mnoge teorije o tome kako, kada i kojom tehnikom nanijeti korektor, ali većina profesionalaca će vam ipak predložiti da prvo stavite puder pa tek onda korektor. Zašto? Naime, ako se odlučite prvo aplicirati korektor, kasnije nanošenje BB kreme, pudera ili bilo kog sličnog proizvoda kojim ujednačavate svoj ten, dovešće vas do mrljanja korektora koji će time izgubiti svoj potencijal prekrivanja. Osim toga, ako koristite gušće pudere, mogli biste se začuditi koliko je vaša omiljena podloga u stanju izbrisati pigmentacije i druge sitne nepravilnosti na vašem licu, bez da uopšte i koristite korektor.

Koristite prst za nanošenje

Premda možete da koristiti prst za nanošenje korektora ispod očiju, ne možemo da vam preporučimo da isto radite sa prekrivanjem mitisera. Dobra četkica će pokriti svaku, pa i najmanju dubinu, a za sjajnu aplikaciju proizvoda trebaće vam vrlo precizna četkica za korektor. Ako je nemate, a želite isprobati ovu tehniku, dobar trik je i korištenje čiste i mekane četkice za nanošenje ruža.

Izvor: fashion.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *