Categories Make-up

Vrijeme je za bronzer! Kako ga odabrati + trikovi za korištenje ovog make-up “pomagala”

Ako su sunčani dani postali sve češći, a garderoba sve tanja – da, vrijeme je za bronzer! Dovoljno je da vaše lice dobije blagu preplanulost i igra bronzerom može da počne. Osnovna funkcija bronzera je naglašavanje prirodne preplanulosti lica, mada se može koristiti i za ljetno konturisanje, ali se u tom slučaju primjenjuje na drugačiji način i bira mat završnica bronzera.

Birajte bronzer za lice prema tonu kože

Iako je idealno da koža lica bude bar blago osunčana kako bi bronzer imao potpun efekt i postigao cilj, i djevojke svijetle puti mogu sa samopouzdanjem nositi bronzer, jer njegova poenta je da kožu učini zavodljivo preplanulom i blistavom. U zavisnosti od vašeg prirodnog tona kože lica treba birati i nijansu bronzera. Svijetloj koži odgovaraće tople bež i nježno ružičaste nijanse, srednjem tonu kože odgovaraju sve nijanse bronzera, osim onih s ružičastim i breskvastim odsjajem. Maslinastoj koži najbolje “leži” suptilno bakrena i lagano bronzana paleta.

Svjetlucavo ili mat?

Dnevna šminka podrazumijeva manje svjetlucave ili mat bronzere, jer će u protivnom na suncu izgledati kao da na licu imate šljokice. Za veče je izdašnije nanošenje sasvim prihvatljivo, a svjetlucave čestice učiniće da lice dobije na glamuroznom sjaju.

Bronzer ili rumenilo, bronzing ili contouring?

Pravilno nanošenja bronzera dijelimo u dvije kategorije! Za osvježavajući izgled, bronzer se nanosi lagano u nekoliko pokreta velikim kistom, malo na obraze, malo na čelo tj. tamo gdje sunce prvo dotakne lice. Za glamurozniji i izazovniji look treba znati da konturisanje prethodi bronzeru. Kada pravilno nanesete puder za konturisanje, bronzerom osunčajte lice. Naravno, kako biste izbjegli neke od make-up grešaka, savjetujemo da višak proizvoda s kista otresete ili otpušete.

A rumenilo? Svrha rumenila je da obrazima da malo svježine i boje, blago i prirodno, a najbolji efekt ćete postići ako iskombinujete bronzer i rumenilo, jer u tandemu pružaju najbolji efekt! Pazite samo da vaš odabir budu rumenila toplijih tonova.

Još nekoliko trikova s bronzerom

  • Ako vam ponestane tamnije nude palete sjenila, bronzer vam može poslužiti kao privremena zamjena.
  • Svjetlucava varijanta ovlaš nanesena na kapke biće fini final touch kod šminkanja očiju.
  • Uz pomoć bronzera možete naglasiti i dekolte. Samo pređite kistom područje između grudi i – voilà!

Izvor: make-up.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *