Categories Lice & Make-up

“Microneedling”: Može li tretman mikroiglicama zaista transformisati našu kožu?

“Microneedling” je višenamjenski tretman za liječenje kože lica koji cilja na sve od ožiljaka od akni do gubitka kose. Za one koji žele poboljšati izgled kože, riješiti se ožiljaka, pojačati kolagen, ili podstaknuti rast kose, mikroiglice mogu ponuditi minimalno invazivno rješenje. Praksa seže u 1995. godinu, ali je posljednjih godina dobila na popularnosti zahvaljujući napretku u tehnologiji.

Jednostavno rečeno, microneedling je umetanje vrlo finih kratkih igala u kožu u svrhu pomlađivanja. Najpopularniji (i isplativiji) uređaj za tretman, poznat je kao dermaroler, sastoji se od mikro-finih igala koje se kreću u promjeru od 0,5 do 2,5 milimetra.

Microneedling nudi prilično neposredne rezultate, no takođe obećava i poboljšanje strukture kože tokom vremena.

“Od samih mikroiglica, izgledaćete punašni, ružičasti i svijetli nekoliko sedmica. Kratkoročno čini kožu blistavijom od upale i površinskog oticanja”, kaže dermatologinja Alexiades.

Prema studiji iz 2008. godine, koža tretirana s četiri tretmana mikroiglicama u razmacima po mjesec dana nakon završetka liječenja pokazala je do 400% povećanje kolagena i elastina.

Tretman se može koristiti i u svrhu borbe prtoiv celulita i obješene kože, te stimulisanja rasta kose, no dermatolozi preporučuju kombinovanje samog tretmana s preparatima i laserskim tretmanima.

“Često tretman s mikroiglicama koristimo kao priliku da primijenimo preparate protiv starenja koji će bolje prodrijeti kroz ubod igle. Kada kombinujete s preparatima, imate priliku stvoriti kolagen. Kad se kombinuju s radiofrekvencijom, možete vidjeti kako se tkivo steže tokom mjeseci”, tvrde dermatolozi.

Takođe, preporučuje se ne pretjerivati s tretmanom i koristiti kreme za njegu lica, jer takva vrsta tretmana traži da sa svojom kožom budemo još nježniji nego inače.

Izvor: elle.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *