Categories Lice & Make-up

Ove preparate dermatolozi nikad ne bi stavili na svoje lice

Svjetski slavni eksperti za kožu otkrivaju šta nikad ne bi koristili na sebi. Mislimo da ih treba poslušati…

Kreme s kolagenom

“Iskreno, vjerujem da su molekule kolagena prevelike da bi se koristile u kremama. Kao aktivni sastojak, kolagen ne može penetrirati u kožu pa na kraju dobijete običnu kremu za puno novca”, kaže dr  S. Manjula Jegasothy, direktorica Miami Skin instituta

Loofah spužva

“Nikad ovom spužvom ne čistim lice, jer je preabrazivna i može jako iritirati kožu. Ma šta govorili, u njoj se ipak nakupe bakterije, što može jako loše uticati na kožu, pogotovo onu s aknama ili ekcemom”, upozorila je dr Jeanine Downie, direktorica dermatološke klinike Image Dermatology u Njujorku.

Abrazivni pilinzi

“Ne postoji dovoljno dobar razlog zbog kojeg biste koristili pilinge za zrncima, odnosno one koji mehanički odstranjuju površinski sloj kože. Oni mogu iritirati kožu, ali i podstaknuti stvaranje hiperpigmentacijskih mrlja. Primijetila sam da ih pogotovo koriste žene koje imaju prištiće ili akne, ali ovako ne pomažete koži već samo uništavate njen zaštitni sloj. Lično, čistim lice kremastim sredstvom i rukama, a zatim frotirnom krpom nježno, ne trljajući, uklonim ostatke”, objasnila je dr Brooke Jackson, direktorica centra Skin Wellness Dermatology Associates.

Preparati s vještačkim mirisima

“Ovo nećete baš naći na deklaraciji gdje je označeno samo kao miris (fragrance), no vještački mirisi mogu prouzrokovati iritaciju kože i imati loše posljedice na kožu zbog aditiva koje sadrže, na primjer ftalata. Zato izbjegavam kozmetiku s vještačkim mirisima i umjesto toga biram onu s prirodnim eteričnim uljima i biljnim ekstraktima jer ne samo da su sigurniji, već imaju i blagotvorne učinke na kožu”,  rekla je dr Helen M. Torok, dermatologinja u centru Trillium Creek.

Depilacijske kreme

“Ako niste profesionalac, radije nemojte koristiti ove formule na licu. Naime, može doći do kontaktnog dermatitisa i kao posljedica, opekotina drugog stepena. Radije bih preporučila uklanjanje laserom ili čupanje pincetom”,  kazala je Gervaise Gerstner, dermatologinja s privatnom praksom u Njujorku.

Izvor: miss7.24sata.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *