Categories Lice & Make-up

Pravilna priprema lica za ljeto u četiri koraka

Nakon sumornih zimskih mjeseci i promjenljivog proljetnog vremena, očekivano je da koža bude izmorena. Beživotnost, perutanje i dehidracija čine da koža lica izgleda umorno pa je važno oporaviti kožu kroz nekoliko jednostavnih koraka koji će joj povratiti sjaj!

#1 Piling je vaš najbolji prijatelj

Bez obzira na godišnje doba, piling kože trebao bi biti sastavni dio svačije rutine njege. Uklanjanje sloja odumrlih ćelija omogućiće da koža “diše” i lakše upije hranljive i hidrirajuće sastojke maski, seruma i krema koje kasnije nanosite. Takođe, piling je i poznati saveznik u borbi protiv mitesera! Mehanički pilinzi jednostavni su za korištenje i odgovaraće većini tipova kože, dok će pilinzi s blagim hemijskim svojstvima spriječiti iritacije osjetljive kože. Bez obzira odaberete li hemijski ili mehanički piling, važno je da nakon korištenja pilinga kožu dobro hidrirate i nahranite.

#2 Pročistite kožu glinenim maskama

Kada “razgolitite” kožu pilingom, idealno bi bilo nanijeti pročišćavajuću masku koja će je dodatno smiriti. Masnoj i mješovitoj koži posebno će goditi glinene maske koje će ukloniti višak sebuma i nečistoća, a možete se opredijeliti i za multimasking metodu i kombinovati maske različitih svojstava. Ne zaboravite osvježiti lice redovnim korištenjem hidrirajućih maski što će vam posebno goditi tokom toplijih dana.

#3 Zaštitite svoju kožu i spriječite prijevremeno starenje kože

Sigurno već znate da je korištenje kreme sa zaštitnim faktorom obvezno toom cijele godine, a posebno tokom proljetnih i ljetnih mjeseci. Ne morate na SPF kreme gledati kao na obavezu, već ih gledajte kao najboljeg prijatelja u borbi protiv prijevremenog starenja. Naročito je važno zaštiti kožu nakon korištenja pilinga, kao i toom izlaganja jakom suncu. Ako ste skloni zaboravljanju ovog koraka, obvezno nabavite dnevnu hidratantnu kremu koja već sadrži zaštitni faktor.

#4 Zablistajte!

Iako će vaša koža prirodno blistati nakon prethodnih koraka, nije na odmet učiniti da sjaj vaše kože parira sjaju sunca! U tome vam uvijek može pomoći malo highlightera ili iluminatora, a mi predlažemo da se opredijelite za tople i zlatne tonove umjesto hladnijih, jer će zasigurno doprinijeti efektu osunčane kože.

Izvor: make-up.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *