Categories Lice & Make-up

Šta da napravite kada vam koža burno reaguje na beauy proizvod?

Iritacija kože ponekad može biti poprilično zastrašujuća, posebno kada ne znamo zašto se uopšte pojavila. Ponekad uzrok može biti jedan proizvod, a nekad čak i pogrešna kombinacija određenih proizvoda.

Nakon što ste dobro razmislile šta bi mogao da bude uzrok iritacije, prema mišljenju dermatologa Davida Jacka i Rossa Perryja ovo su koraci koje bi trebalo da preduzmete…

#1 Dobro očistite lice

Nakon što ste shvatile koji vam proizvod uzrokuje iritaciju, dobro operite lice gelom ili pjenom za umivanje koja ne sadrži vještačke mirise i temeljno uklonite svaki trag spornog proizvoda.

#2 Nanesite umirujuću kremu 

Ako vam je koža crvena i iziritirana, dr Jack preporučuje da na iziritiranu kožu nanesete medicinski umirujući losion. Ako vam se koža upalila i ako primijetite mogućnost nastajanja akni, nanesite antiseptik na oštećena mjesta. Ako ne znate što biste trebale tačno koristiti, najbolje bi bilo da se savjetujete s farmaceutom.

#3 Hidratizujte oštećena mjesta na koži

Primijetite li da vam je iziritirano mjesto posebno suho, možda čak i u procesu ljuštenja, obavezno nekoliko puta dnevno nanesite bogatu, hidratantnu kremu za koju ste sigurne da dobro djeluje na vašu kožu.

#4 Ako se stanje pogorša – obavezno posjetite dermatologa 

Ako je uzrok iritacije neka kiselina i primijetite li da vam ništa od prethodnog ne pomaže, dermatolozi Jack i Perry savjetuju da se odmah obratite ljekaru za daljnje liječenje.

Izvor: index.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *