Categories Lice & Make-up

Trik za ljepotu kojim se služe ljepotice iz Koreje i Japana

Korištenje kisele (gazirane) vode kao dio tretmana čišćenja lica i njeno stavljanje u maske za lice i tonere česta je praksa u Japanu i Koreji, a sada počinje da se širi i na ostale dijelove svijeta.

Gazirana voda sadrži brojna blagotvorna svojstva – sadrži istu pH vrijednost kao naša koža (pH vrijednost vode sa česme je 7, dok gazirana voda ima pH vrijednost 5,5, koja je jednaka pH vrijednosti kože lica) pa da neće izazvati iritaciju; čisti pore i smanjuje iritaciju (mjehurići razbijaju prljavštinu, ulje i nečistoće u začepljenim porama), a rezultat toga je dublje čišćenje i sprečavanje izbijanja novih bubuljica; poboljšava cirkulaciju (ugljen dioksid dovodi krv i kiseonik do tkiva kože, koji poboljšavaju funkcionisanje cijelog sistema i koža nakon toga izgleda zdravije, sa suptilnim rumenilom).

Dermatolog dr Dandy Engelman podržava ovaj tretman čišćenja lica i objašnjava kako kisela / gazirana voda stvara zdraviji ten.

“Gazirana voda sobne temperature počinje da širi i otvara krvne sudove (voda sa česme treba da se ugrije kako bi imala ovaj efekat) što pomaže u tome da zalihe krvi stignu do tkiva kože. Ovaj proces poboljšava isporuku hranljivih materija poput kiseonika do kože – što je bolja cirkulacija, bolje će cijeli sistem funkcionisati i koža će izgledati zdravije”, smatra dr Engelman.

Ako želite da isprobate ovu metodu čišćenja lica pratite ove korake:

  • Zapljusnite lice kiselom vodom ili zadržite dah i zagnjurite lice u činiju punu kisele vode 10 sekundi
  • Izmasirajte lice sredstvom za čišćenje
  • Isperite sapunicu gaziranom vodom
  • Prije nanošenja kreme, istapkajte lice peškirom

Dr Engelman ne preporučuje pranje lica gaziranom vodom svaki dan. Koža prvo mora da se navikne na mjehuriće – naročito ako imate osjetljivu kožu lica!

“Ako je efekat pjene previše jak, pomiješajte jednaku količinu gazirane i mineralne vode kako biste smanjili kiselost i kako bi se lakše ispralo sa lica”, kaže dr Engelman.

Još jedan savjet je da pomiješate u jednakoj količini gaziranu vodu i zeleni čaj, potapajući vatu u tečnost i ostavite na licu desetak minuta. Razlog je činjenica da što se duže gazirana voda nalazi na koži, bolji će biti rezultati.

Izvor: elle/stil.kurir.rs Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *