Categories Tijelo

Evo kako možemo umanjiti vidljivost strija!

Strije svi imamo i to je sasvim normalna pojava. One se mogu pojaviti tokom trudnoće, ali i u pubertetu kao posljedica naglog rasta. Mogu se pojaviti i kasnije u životu tokom perioda debljanja, a mogu čak nastati i tokom vježbanja dok dajete sve od sebe da ispunite dnevnu dozu čučnjeva. Strije su potpuno prirodne. One nisu negativna nuspojava, već sasvim normalni dio procesa rasta i života. Ne možemo napraviti ništa da ih se u potpunosti riješimo, pa bi ih zaista trebali prigrliti. A ako ipak želite na neki način umanjiti njihovu vidljivost, najbolji način za to je ljubav prema sebi koja podrazumijeva redovno obavljanje pilinga, hidrataciju, redovne tjelesne aktivnosti i dobar protok krvi.

Šta su zapravo strije?

Strije su tehnički vrsta ožiljaka, uzrokovanih oštećenjem elastičnih tkiva i kolagena u koži zbog brzog rasta, širenja i rastezanja kože. Budući da su ožiljci trajna molekularna promjena, možete ih samo smanjiti, ali ne možete ih se u potpunosti riješiti. Ožiljci i strije znatno su izraženiji kad je koža suha i nezdrava, stoga je poželjno održavati kožu hidratizovnom i nahranjenom.

Hidratacija iznutra i izvana je važna

Podrazumijeva se da je hidratacija iznutra ključna, tj. da pijete puno vode, ali važno je i jesti hranu bogatu vodom. Lubenica, krastavci, jabuke, drugo voće s visokim postotkom vode i raznovrsno povrće su jako važni za održavanje tijela hidratizovanim. Takođe, zdrave masti i hrana bogata vitaminom A su sve “hidratantne namirnice” – poput ribe, avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja i slatkog krompira. Antioksidansi u vitaminima C i E isto tako igraju važnu ulogu u zdravlju kože.

Najbolji emolijenti za očuvanje zdrave kože sadrže sastojke poput kokosovog ulja ili shea i kakao maslaca. Kao što smo rekli, ne postoji proizvod uz koji se možete u potpunosti riješiti strija, ali ovi prirodni emolijenti djeluju dvostruko – stvaraju zaštitnu barijeru na vašoj koži koja sprečava isparavanje vode iz dermisa. Tako koža ostaje podatna i glatka.

Retinol i proizvodi za samotamnjenje vaši su saveznici

Podatnost je uvijek dobra stvar kada govorimo o koži. Meka i duboko hidrirana koža ima zdravija elastična tkiva i otporniji kolagen koji sprečava nastanak strija kao i produbljivanje onih postojećih. Lokalna primjena vitamina A, koji je poznat kao retinol, takođe može pomoći umanjiti vidljivost dubokih strija zahvaljujući njegovim svojstvima koja podstiču brzu izmjenu ćelija. Možete isprobati i neki proizvod za samotamnjenje da biste umanjili vidljivost svojih strija. Isto tako, dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite nije preporučljivo, pogotovo za zdravlje bilo koje vrste ožiljaka.

Kozmetički tretmani koji umanjuju vidljivost strija

Microneedling je tretman kojim se povećava opskrba kolagena u koži, što rezultira glatkom kožom i umanjuje vidljiva oštećenja i ožiljke. Isti efekat ima i na strije. Budući da sumnjamo u to da bi se iko upustio u microneedling cijelog tijela, predlažemo vam da isprobate taj tretman samo na izloženim područjima koja biste mogli obrađivati ​​malo po malo. Za najbolje rezultate potrebno je nekoliko tretmana, a najbolje djeluju na mekšoj i tanjoj koži u predjelu stomaka.

Frakcijski CO2 laseri su takođe jedna od opcija za umanjivanje vidljivosti strija. Rezultati su najvidljiviji na svježim, crvenim strijama, koje zahtijevaju nekoliko tretmana tokom tri mjeseca. Tretman frakcijskim CO2 laserom je najbliže što se tehnologija primaknula tome da u potpunosti izbriše strije. Uz to, on umanjuje vidljivost starih strija za 50 posto, što ga čini najefikasnijim tretmanom, ali to dolazi s određenom cijenom.

Izvor: journal.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *