Categories Tijelo

Ginekološkinja savjetuje koja intimna “frizura” je najzdravija!

Brazilka, puni grm, podšišano, stilizovano – kad je riječ o stidnim dlakama, svaka žena ima neki svoj omiljeni stil. Međutim, da li neki od njih pruža više zdravstvenih prednosti od ostalih?

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo da što je više dlaka “tamo” – to bolje. U istraživanju je ispitano više od 7.500 muškaraca i žena o navikama vezanima za stidne dlake. Naučnici su otkrili da je bilo koja vrsta “dotjerivanja” povezana sa većim rizikom od polno prenosivih bolesti – poput herpesa, HPV-a, gonoreje i hlamidije.

Ukratko – najzdravije je ostaviti sve prirodno kako jeste.

“Stidne dlake postoje kako bi zaštitile kožu oko dijelova vagine, jer je koža tamo veoma osjetljiva”, kaže dr Donnica Moore, ginekološkinja i predsjednica Sapphire Women’s Health Group.

Takođe, ona kaže da gust sloj dlake djeluje poput štita, odnosno sprečava iritaciju intimnih dijelova do koje može da dođe trljanjem o grubu tkaninu.

S druge strane, dr Mary Jane Minkin, profesorica na Yaleu, tvrdi da nema pouzdanih istraživanja koja govore koji je stil nošenja stidnih dlačica zdraviji od drugog. Međutim, kaže da konvencionalna mudrost često navodi ginekologe da sugerišu kako stidne dlake treba da ostanu neukroćene kakve jesu.

“Nema puno podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlake sprečavaju trenje, kao i prljavštinu da dopre do genitalija. S razlogom imamo dlake na genitalijama. Međutim, ipak postoji jedna mana kad je riječ o gustim, nedirnutim stidnim dlakama: veća je vjerovatnoća da dobijete stidne uši. Od kada se češće otklanjaju stidne dlake, broj slučajeva sa stidnim ušima je strašno opao”, kaže dr Moore.

Izvor: superzena.b92.net Foto: Arhiva portala

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *