Categories Tijelo

Izliječite opekotine od sunca prirodnom kozmetikom (RECEPTI)

Svi znamo najpoznatiji domaći lijek protiv opekotina od sunca – jogurt. Iako je jogurt definitivno najpristupačnije i najjednostavnije rješenje koje većina nas ima uvijek u frižideru, on isto tako ima samo trenutno djelovanje. Kada se ugrije na dijelu tijela koje je pokriveno opekotinama, njegovo djelovanje prestaje. U načelu, ima isto djelovanje kao i bilo koji dugi hladni oblog.

Ali, ako želite ne samo olakšanje od neugodnog osjećaja, svraba, pečenja, zatezanja, pa čak i boli kože, i već sljedećih nekoliko sati osjetiti znatno olakšanje i smirivanje upale opečenih mjesta postoje isto tako prirodni preparati koje možete spremiti kod kuće. Vrlo su jednostavni, a možete ih upotrebljavati i svaki dan nakon uobičajenog izlaganja kože suncu.

Smirujuća vodica od lavande i peperminta

120 ml sprej flašica
Voda – filtrirana
20 kapi ulja od lavande
20 kapi ulja od peperminta

Napunite fašicu s vodom do pola, stavite ulja, te napunite vodom do vrha. Protresite prije svake upotrebe. Opečena mjesta možete prskati svakih u 15-ak minuta, ako je potrebno.

Čudotvorni losion u spreju protiv opekotina

1 dcl hidrolata hamamelisa
2 kašike čistog gela od aloe vere
10 kapi ulja od lavande
10 kapi ulja od peperminta
120 ml sprej flašica

U posudici dobro pomiješajte sve sastojke i prelijte ih u sprej bočicu. Na opečena mjesta bogato nanesite mješavinu. Na početku će mješavina na koži biti ljepljiva, a kako se suši, ljepljivost će se smanjiti. Losion možete nanositi i svakih pola sata.

Losion za ublažavanje opekotina od sunca

3 kašie čistog Aloe Vera Gela
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike ulja od kokosa (maslac od kokosa)
1 kašika maslaca od kakaa
15 kapi ulja od lavande

Sve sastojke dobro izmiješajte u posudi (možda ćete malo trebati zagrijati maslac od kokosa i kakaa, ako budu pretvrdi). Kada ste sve sastojke pomiješali, odmah premjestite mješavinu u staklenku i stavite u frižider. Tamo losion možete imati cijelo ljeto i koristiti ga ne samo za opekotine nego i kao losion poslije sunčanja.

Zašto koristiti…

…ulje od lavande? – jer umiruje kožu i ima protuupalno djelovanje.

…ulje od peperminta? – jer stvara umirujući osjećaj hlađenja na koži. Osobe s osjetljivom kožom trebaju biti oprezne.

… hidrolat hamamelisa? – djeluje regenerativno i protuupalno; smanjuje crvenilo, osip, svrab, otekline i ljuštenje kože.

… maslac od kakaa? – ima odlična hidratantna svojstva, a njegove masne kiseline pospješuju elastičnost kože.

…ulje od kokosa (maslac od kokosa)? – njegove masnoće pospješuju brži oporavak kože.

…maslinovo ulje? – prodire duboko u kožu bez da začepljuje pore i sadrži antioksidanse koji neutrališu slobodne radikale koji oštećuju kožu.

…čisti aloe vera gel? – ima protivupalna i antioksidativna svojstva, te svojstva za ublažavanje neugode, pečenja i boli…

Savjet plus! Možete i koristiti druga esencijalna ulja; primjerice ulje čajevca…

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *