Categories Tijelo

Kako da njegujete ruke – one prve odaju godine!

Svi se pomno brinemo o tome kako njegujemo lice, no ono ne odaje toliko dobro godine kao što to rade ruke. A znate li kako ih pravilno njegovati?

Foto: Guliver/Thinkstock

Pravilno ih perite

Čest kontakt sa sapunom može učiniti da ruke izgube vlažnost i počnu se ljuštiti, odnosno koža pucati. Najbolji izbor su hidratantni sapuni s maslinovim uljem, uljem jojobe ili aloja verom. Ruke takođe perite toplom, a ne vrućom vodom kako biste sačuvali prirodni zaštitni sloj kože te izbjegavajte električna sušila.

Nosite rukavice

Gledajte na svoje ruke ovako: one su pod konstantnim stresom zbog hladnoća, suhog zraka, hemikalija i slično. Zato bi bilo dobro da u određenim uslovima nosite rukavice, i to ne samo kada je napoljui hladno. Koristite lateks ili gumene rukavice kad čistite, te tekstilne ako radite u bašti.

Redovno nanosite hidratantnu kremu

Kvalitetna krema za ruke je vrlo važna pa pazite što kupujete. Nanosite je više od dva puta dnevno, a kremu utrljajte i na nokte te zanoktice kojima je takođe potrebna njega. Takođe, pijte dovoljno vode jer još je važnija hidratacija iznutra.

Napravite piling

Masku i piling za ruke možete napraviti i kod kuće. Za piling pomiješajte maslinovo ulje i šećer, a za masku pola avokada, žumanjak i kašiku soka od limuna te ostavite da stoji 20 minuta. Učinite to jednom sedmično.

Nanosite kremu za sunčanje na njih

Jedan od glavnih znakova starenja jest hiperpigmentacija na koži ruku. Razlog tome jest sunce pa redovno nanosite kremu za sunčanje na ruke, i to ne samo ljeti.

IZVOR: INDEX.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *