Categories Tijelo

Mogu li novi parfemi da nam promijene život?

Mogu li novi parfemi da nam promijene život? Da, mogu, i to u mjeri koju ne možete ni da zamislite! Kad je riječ o izgradnji imidža, parfem može da bude veoma moćna alatka. Međutim, on ne bi trebalo da stvara lažnu sliku, već da naglasi i ispolji one osobine koje već posjedujemo!

Parfem predstavlja jedno od najmoćnijih sredstava koje možemo da upotrijebimo da bismo istakli seksualnu privlačnost, samouvjerenost i način na koji nas drugi doživljavaju na javnom mjestu, na poslu ili u školi.

Na koji način parfem to postiže?

Krenimo prije svega od biologije i hemije. Mirise možemo da osjetimo ne samo na osnovu čula mirisa (mada je to, svakako, važno), već najvećim dijelom zahvaljujući sopstvenom umu, malom mozgu i limbičkom sistemu. Posljedično, određeni mirisi imaju tendenciju da izazivaju znatno snažnije emocije, kako pozitivne tako i one negativne. Naša reakcija na mnogo mirisa u osnovi je potpuno instinktivna, a naši instinkti znatno više od naših čula utiču na naše ponašanje.

Čak i ako u potpunosti ne shvatamo zašto određeni mirisi podstiču određene reakcije, takve reakcije nastupaju veoma brzo. I upravo zato kad osjetimo aromu svježe ispečenog peciva počinje da nam se luči pljuvačka, a miris kafe podstiče našu potrebu da je istoga časa i popijemo. Zbog mirisa smo znatno skloniji kupovinama i to ne samo u kupovini namirnica.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *