Categories Njega

Ako zaspete sa šminkom, ovo su koraci za dan poslije

Vjerujemo da niko od vas nema ovu lošu naviku, ali sigurni smo da vam se barem jednom u životu desilo da jednostavno nemate snage, ili vremena, skinuti make-up s lica prije nego se uvučete u krevet. Pa makar i slučajno. Ako mislite da “samo jedan put” ne može naštetiti kvaliteti i izgledu kože dan poslije, varate se.

Jer, samo jedna noć sa šminkom na licu može prouzrokovati akne, sivi ten, začepljene pore, i još puno toga. Ali, imamo savjete koje bi bilo pametno primijeniti dan nakon.

1. ZASPALA S RUŽEM
Ako ste zaspali sa ružem na usnama, nadajmo se da je to s klasičnim kremastim ružem za usne koji najčešće napravi manje štete nego mat-tekući ruž. Manje, ali ipak štete. Evo što treba napraviti: čim se probudite, zgrabite prvu micelarnu vodu koju vidite ili ulje za skidanje šminke, a potom napravite blagi piling usana. Možete ga i sami napraviti sa samo 2 sastojka: kokosovim uljem i šećerom. Potom nanestite bogati sloj balzama za usne i obnavljajte ga kroz dan kako bi se usne oporavile od tog beauty-šoka.

2. ZASPALA SA SJENILOM / MASKAROM
Spavanje sa šminkom na očima može izazvati iritacije i infekcije koje dovode do crvenih, nadutih očiju, pa čak i svrbeži, a sve to zahvaljujući česticama sjenila i/ili maskare koje su upale u oči. Jutro poslije, dobro očistite make-up s očiju, ali čistačem nježnijim nego inače, jer će oči sada biti osjetljivije. Nježno umasirajte mlijeko za skidanje šminke, koji će sve otopiti, a nakon toga masku koju ste prethodno stavili u frižider na pola sata, kako bi smanjili natečenost oko očiju. Na samom kraju, stavite kapi u oči, koje će umiriti crvenilo i svrab.

3. ZASPALA S FULL-MAKE-UPOM
Kada prespavate sa komplet našminkanim licem, sljedećeg dana očekujte dehidriranu, umornu i beživotnu kožu bez imalo sjaja. Ujutro vas može dočekati i gruba koža, začepljene pore, i novi prištići na mjestima na kojima ih niste očekivali! Naime, budući da se naša koža nije mogla regenerisati tokom noći (za početak, riješiti se mrtvih ćelija kože), ujutro ćete joj morati pomoći da to napravi. Prvo uz pomoć nježnog čistača ili ulja za čišćenje uklonite šminku, a zatim napravite blagi piling lica. Nakon toga tonik, serum pa krema.

Na kraju, ako ste se probudili sa crvenom kožom, nanesite umirujuću masku za lice na bazi aloe vere, pantenola, bisabolola…

I nikad više to ne ponavljajte!

 Izvor: Cosmopolitan.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *