Categories Njega

DIY: 100% prirodan i nježan balzam za usne

Od pčelinjeg voska, ulja i meda smiješajte savršen prirodni balzam za usne, koji će im dati prijatnu vlažnost, njegu i potrebne vitamine te ih zaštititi od spoljašnjih uticaja.

Balzam za usne sastavni je dio većine ženskih, ali muških torbica.

Mnogi tvrde da bez njega ne mogu da žive, neki su zavisni od njega, nekima je jedino šta stavljaju na usne, a nekima samo još jedna od potreba. Ma u koju grupu spadale, svaka žena želi na svoje usne da stavi samo najbolje.

Kao i kod drugih vrsta krema, balzama i sličnih preparata za kožu, i kod balzama za usne postoje oni više i manje kvalitetni, skuplji i jeftiniji. Neki će zaista biti “melem” za vaše usne, a neki će za pet minuta nakon nanošenja “ispariti” s vaših usana, ostavljajući ih isušenijim, sa željom da nanesete još.

Naravno, jedna od opcija je da kupujete različite brandove balzama za usne dok ne pronađete onaj pravi, a druga opcija je da ga napravite kod kuće.

Evo kako ćete u samo sedam koraka dobiti kvalitetan i jeftin balzam za usne!

#1 Pčelinji vosak

Pokušajte da kupite što kvalitetniji pčelinji vosak u bolje opremljenoj apoteci ili prodavnici prirodnih namirnica i proizvoda od meda. Količinski će vam biti potrebna samo jedna kašika, međutim vjerovatno ćete morati da kupite cijelo pakovanje, koje ćete moći da održite svježim ako ga ostavite u vakumiranoj posudi i na hladnom mjestu. Dakle, uzmite pčelinji vosak koji odgovara količini jedne kašike, smrvite ga ili isjeckajte na sitne komade te stavite u posudu koja može da se stavi u mikvalnu peć.

#2  Ulje

Pčelinji vosak će balzamu za usne dati gustoću i jedinstvenu teksturu, a vaše usne će omekšati i pomoći im u zadržavanju prirodne vlažnosti. Međutim, kako bi vaš balzam za usne zaista bio izvrstan proizvod, u vosak dodajte ulje – maslinovo ulje, ulje jojobe, vitamin E, jer će bilo koja od tih varijanti vaše usne dodatno nahraniti.

#3 Zagrijavanje

Kada ste stavili pčelinji vosak i nekoliko kapljica ulja u posudu, zagrijte smjesu u mikrovalnoj rerni jednu minutu. Ali svakih nekoliko sekundi izvadite posudicu i promiješajte smjesu drvenim štapićem, kako se ona ne bi zapekla. Radite to dok se kompletan vosak ne otopi.

#4 Hlađenje

Kada ste sve otopili i promiješali, ostavite da se mješavina ohladi nekoliko minuta. Tek kada se vosak dovoljno ohladio i počeo ponovo da dobija čvrstu strukturu, možete nastaviti s dodavanjem ostalih sastojaka.

#5 Med

U mješavinu dodajte med, ali budite pažljivi da vam ne poremeti konzistentnost, pa ga zato dodajte polagano u manjim količinama. Dobro sve promiješajte, da dobijete jednoličnu smjesu. Med će dati vašem balzamu za usne antibakterijska i ljekovita svojstva i naravno, fin sladak ukus.

#6 Miris

Dodajte pola kašičice svog omiljenog ekstrakta za kolače i ponovo dobro promiješajte. Odaberite ukus vanilije, badema, narandže ili bilo kojeg omiljenog ukusa. Nabavite prirodni ekstrakt, jer vještački može da ima vrlo gorak i jak ukus koji vam neće biti prijatan kada ga nanesete na usne. Umjesto ekstrakta, možete staviti malo esencijalnih ulja ili pak lanolina, ali njega morate staviti na samom početku prije topljenja pčelinjeg voska.

#7 Priprema balzama za usne

Prije nego što se sada gotov balzam za usne do kraja ne ohladi, stavite ga u posudicu s poklopcem. To može biti stara posudica od nekog drugog balzama, male kreme i sl., a koju ćete vrlo lako nositi sa sobom. Naravno, u vaš balzam za usne možete da stavite određene sastojke koje volite i koje imate pri ruci, ali budite pažljivi da te sastojke možete nanositi na kožu i da su jestivi.

ljepotaidravlje.ba

Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *