Categories Njega

Tri stvari koje mogu štetiti zdravom izgledu kože lica

Sigurno vam se dešava da uprkos redovnom čišćenju lica i dalje imate probleme s kožom u smislu da vam se pojavljuju bubuljice i sivkast ton na licu. Razloga može biti dosta, ali ono što možete odmah uraditi bez konsultacije s dermatologom jeste isključiti ove tri stvari koje mogu značajno da utiču na takvo stanje vaše kože:

Jastučnica

Redovno mijenjanje jastučnice veoma je važno za čistoću lica. Tokom noći mrtve ćelije same se odstranjuju s kože lica u velikoj količini, a završavaju na jastučnici. Kako ne biste noćima spavale na površini punoj mikro bakterija, savjetujemo vam da jastučnicu mijenjate dva puta sedmično.

Tipkovnica računara

Ne biste vjerovale, ali tipkovnica računara može sadržavati i do 20 hiljada puta više bakterija od daske na WC školjci! Sam ovaj podatak trebao bi vam biti dovoljan znak upozorenja da tipkovnicu čistite barem jednom sedmično kako zbog neprestanog kontakta ruku s njom i licem ne biste završile s upalnim bakterijskim procesom na koži.

Mobitel

Osim zbog bakterija, preduga upotreba mobitela nije dobra za vašu kožu i zbog zračenja koje može uzrokovati prerano starenje. Također, kada koristite mobitel u tamnijoj prostoriji, što je više moguće smanjite osvjetljenje kako ne biste škiljile i tako poticale stvaranje bora oko očiju.

Izvor: index.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *