Categories Njega

Ulje vs. balzam – koja je bolja opcija za lijepe i njegovane usne?!

Stižu hladniji dani, a to donosi i promjene rutine njege naše kože, posebno usana. Na pitanje čime ih adekvatno njegovati odgovor je dala dr. Lily Talakoub iz McLean centra za dermatologiju i njegu kože u SAD-u. I balzam i ulje pomažu suhim, dehidriranim usnama. Balzam sadrži voskove koji sprječavaju isparavanje vlažnosti iz gornjeg sloja usana, a ulje jednostavno hidratizira usne, ali ne zaustavlja gubitak vlage iz njih, pojasnila je.

Napomenula je da, iako je balzam najčešće u upotrebi kada je mekoća usana u pitanju, on nije dobar izbor kod izuzetno suhih usana.

 – Voskovi u balzamima pomažu u održavanju vlage, ali kada ih ne nanesete, možete se osjećati kao da su vam usne postale ovisne o njima i da ih trebate koristiti sve više – rekla je. Savjetovala je, ukoliko želite koristiti balzame, birajte one koji u sebi sadrže pčelinji vosak ili shea maslac, a izbjegavajte balzame sa umjetnim mirisima, bojama, aromama i sa lanolinom koji može iritirati osjetljivu kožu.

– Umjesto da premazujete usne balzamom svakih sat vremena, pokušajte to raditi jednom do dva puta dnevno – dodala je pa se osvrnula na ulje za njegu usana. Kaže kako ono možda neće ‘zarobiti’ vlagu onako kako to čine balzami, ali neće ni stvoriti osjećaj ovisnosti o proizvodu, a opet će odlično hidratizirati usne.

– Ako se odlučite za ulje, predlažem ono od suncokreta, jojobe, kokosa i argana, ali savjetujem da se klonite ulja s mirisima ili onih koja sadrže cimet jer isušuju kožu. Ulje nanosite dva do tri puta tokom dana – kaže dr. Lily Talakoub, a prenosi wellandgood.com.

 

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *