Categories Njega

Znate li koji je jedan od najtraženijih beauty sastojaka za zdravu i čvrstu kožu?

U moru različitih trendova za njegu kože, postoje vječni klasici kojima se uvijek vraćamo, a jedan od njih je i vitamin C, o čijoj važnosti slušamo gotovo oduvijek – znamo kako je odličan za imunitet pa za njim posebno posežemo pri prvim znakovima prehlade. No, osim što je odličan za zdravlje “iznutra”, C vitamin ima i posebnu važnost kad je riječ o našoj koži pa proizvodi koji ga sadrže u svojim formulama svakako trebaju naći mjesto u našim kozmetičkim torbicama i na policama kupatila.

Ovaj sastojak ima zaista široku primjenu – nezavisno o tome radi li se o sivom i beživotnom tenu, sitnim linijama na koži, neujednačenom tenu, ožiljcima od akni, iritacijama i osjetljivosti na koži, C vitamin je taj koji uskače i pomaže u različitim situacijama.

Poseban je po tome što se bori sa slobodnim radikalima i njihovim štetnim djelovanjem te smiruje upaljenu kožu, ali i vraća živost beživotnom i umornom tenu, a to je što većini treba, posebno u zimskoj sezoni koja je pred nama.

Vitamin C pomaže u održavanju zdravlja ćelija kože

Još jedna prednost ovog popularnog vitamina skriva se u tome što je i neizostavan sastojak anti-age formula jer koži daje čvrstoću i sjaj te podstiče proizvodnju kolagena.

Stručnjaci kažu da na isti način kako konzumiranje hrane bogate antioksidansima pomaže našem organizmu, tako i proizvodi s vitaminom C pomažu našoj koži u svakodnevnom nadoknađivanju onoga što koža izgubi zbog izloženosti UV zračenju, kao i onečišćenom vazduhu.

Najjednostavnije i najkraće rečeno, vitamin C pomažu u održavanju zdravlja cijelog organizma, ali i ćelija kože.

Izvor: journal.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *