Categories Tijelo

Prirodni proizvod za tamnjenje kože koje možete napraviti sami

Prirodne stvari su najbolje za naše tijelo, iako, znamo da kad je riječ o previše sunca, ma koliko to bilo prirodno, to i nije dobro – ni za ljepotu, a ni za zdravlje kože.  Za sve one dame koje žele imati efekt osunčanog tena, ali ipak ne žele koristiti kreme za samotamnjenje, ići u solarijume ili self-tan salone, postoji prirodno rješenje. 

Njegujući sastojci

Da bi napravili sami svoju kremu potrebni su vam sljedeći sastojci: mrkva, kokosovo ili maslinovo ulje, zeleni orasi i jedna prazna bočica sa špricom.

Sigurno ste primijetili da se mrkva sama po sebi nalazi u jako puno proizvoda za samotamnjenje, pa jeste li se ikada i zapitali zbog čega je to tako?

Naime, mrkva sadrži antioksidans beta karoten koji štiti kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka. Mladi zeleni orah bogat je vitaminom C koji obnavlja ćelije kože, ali i vitaminom E koji takođe popravlja štetu od sunca. Beremo ga krajem juna i početkom jula, tako da još stignete prije ljeta napraviti vašu smjesu. Kokosovo i maslinovo ulje sadrže obilje vitamina i dobro se upijaju u kožu.

Donosimo vam recept zbog kojeg sigurno nećete zažaliti, a i neće vam uzeti puno vremena, ali ni novca.

Uzmite jednu veliku mrkvu, šest zelenih oraha, četvrtinu šolje kokosovog ili maslinovog ulja i jednu bočicu sa špricom. Mrkvu je potrebno oprati i naribati, a orahe oguliti i raskomadati. Zatim uzmite mrkvu i orahe i stavite ih u bočicu te nalijte kokosovo ili maslinovo ulje do vrha bočice. Da bi vaša mješavina bila gotova, potrebno joj je da odstoji dvije sedmice na suncu, kako bi postigla bolji efekt. Nakon dvije sedmice, uzmite je, procijedite ulje i uživajte. Ona će hraniti i čuvati vašu kožu.

Izvor: miss7.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *