Categories Ljubav

6 faza kroz koje morate proći nakon prekida

Prekid veze jedan je od najtraumatičnijih događaja u životu, naročito ako je iznenadan. Da biste mogli da nastavite dalje i započnete drugu vezu neophodno je da prebolite raskid. Psiholozi su otkrili na koji način je moguće da se “razvežete” od bivšeg partnera.

Foto: stocksnap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faza poricanja se odvija nedjelju do dvije dana nakon raskida. U ovoj fazi djevojkama najčešće nije jasno zašto je došlo do raskida. Odbijaju da ga prihvate i najčešće sam raskid tumače kao trenutnu krizu koja će proći. Postoje pak i one druge žene koje baš u ovom trenutku postanu “progoniteljke” te na sve moguće načine pokušavaju da vrate vrijeme ili spriječe da do raskida dođe. Ova faza popraćena je manipulatorskim slanjem poruka koje imaju za cilj da se bivši partner sažali i da ipak odustane od raskida. Savjet: Nemojte da zovete, niti da se viđate sa njim. Prekid svakog kontakta najbrže će zaliječiti rane. Izbrišite njegovo ime i broj iz telefonskog imenika, njegovu e-mail adresu, kontakt na facebooku… SVE! Teško je, ali ako to ne uradite, nećete uspjeti da se oporavite.

Faza povlačenja, iliti druga faza koja nastupa nakon dvije do četiri nedjelje od raskida popraćena je odbijanjem da budete društveno aktivne. Najviše vremena provodite kod kuće uz omiljenu seriju. Prijatelji pokušavaju da vas oraspolože i motivišu da počnete da se bavite nekom novom aktivnošću, ali vi želite samo da odete kući i zabijete glavu u jastuk. Iako je tugovanje neminovno i potrebno, takođe morate da započnete nov život. Ako osjećate potrebu da ostanete kod kuće i slušate tužne pjesme, uradite to. To je vaše pravo i potreba. Međutim, u određenom trenutku morate da se fokusirate na pozitivne aspekte vaše ličnosti i života.

Faza bijesa se manifestuje tako što vam odjednom postaje jasno zbog čega ste ostavljene, to je vrijeme kada žene bacaju partnerovu odjeću kroz prozor ili uništavaju sve njegove poklone. Najvjerovatnije je da ćete i vi baš u ovoj fazi poželjeti da uradite isto. Međutim, iako je bijes očekivana reakcija kada vas partner napusti, na duže staze je bolje visoko podignuti glavu i biti bolja osoba. To će vam pružiti osjećaj kontrole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *