Categories Ljubav

7 sigurnih znakova da je vrijeme za prekid veze

Kada veza dospije na najniže grane, najteže je spoznati da li je i kada vrijeme za rastanak. Mnogo je lakše, uprkos osjećaju nezadovoljstva, „zabiti glavu u pijesak“ sve dok rupa nije toliko duboka da je gotovo nemoguće da se ponovo izvučemo na svjetlost dana. Glavni razlog je – strah.

Koliko god vaš odnos bio loš, mnogo je jači strah od nepoznatog. A život poslije ozbiljne i dugogodišnje veze je upravo to – potpuna nepoznanica. Vrijeme provedeno kao „mi“ umjesto „ja“ je iz korjena promijenilo vaš pogled na svijet, status među prijateljima i porodicom, stil života, način šopingovanja, pa čak i dijetu… Zato i ne čudi da vas plaši ideja da ćete ponovo biti sami. Postoji samo jedan način da pobijedite strah. Ne možete ga ignorisati. No, ako se suočite s njim možete pronaći način da nestane. Niko vam ne može s preciznošću reći kada je veza zaista gotova – to je nešto između vas i vaše iskrene strane ličnosti – ali postoje različite tačke i znaci koji će ukazati da je riječ o putu bez povratka.

1. Ne sviđa vam se osoba u koju ste se pretvorili

Da li poludite kada čujete sebe kako kritikujete gotovo svaki dan? Da li uprkos tome što volite da izlazite i provodite se, ostajete svaki vikend kod kuće jer je on nedruštven? Veze su kao hemijske reakcije koje dvoje kombinuju da bi napravili nešto – ponekad je rezultat divan, a ponekad potpuni promašaj. Kada shvatite šta ste postali u toj vezi i to vam se ne dopadne, vrijeme je da se podsjetite šta ste i šta biste željeli da budete.

2. On vas je prevario

Dakle, prevario vas je. Nevjernost (često) ne podrazumijeva i kraj. Dešava se i da veze ojačaju u ovakvim situacijama. Oproštaj je podjednako efikasan kao i vjernost, a povjerenje se može povratiti ukoliko su obje strane spremne na to. Ali treba da postavite limite. Ukoliko ste shvatili da mu neprestano opraštate, to će vam pojesti samopouzdanje i oslabiti samopoštovanje, dok će on ostati netaknut. Kada se vaša sposobnost opraštanja toliko rastegne da prijeti da će pući, oslobodite se svojih kočnica i pobjegnite iz veze… pravo u slobodu.

3. Vi ste ga prevarili

Ni ne pokušavajte da izbijelite svoju krivicu tako što ćete mu sve priznati i staviti ga u nepotrebnu i stresnu situaciju. Ne, ako je riječ o glupoj grešci iz koje ste izvukli pouku. No, ukoliko ste nevjerni s namjerom da privučete njegovu pažnju ili ga povrijedite, onda nevjerstvo podrazumijeva mnogo ozbiljniji problem u vašoj vezi – onaj koji bi trebao da se iznese na vidjelo i pokuša da se zajedničkim snagama riješi. U suprotnom veza je gotova. Ukoliko su vaša nevjerstva učestala, možda to činite kako bi vas neko spasio. Od čega? Od suočavanja sa činjenicom da je vaša veza gotova i da je vrijeme da izađete iz nje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *