Categories Ljubav

Čari praznika: Najviše beba bude začeto upravo u ovo doba!

Dokazano je da se u septembru rađa najviše beba, što znači da se začnu oko katoličkog Božića i Nove godine. Iako su praznici i vrijeme druženja i opuštanja, to nije jedini razlog jesenjem “baby boomu”.

Foto: Pixabay

Alkohol, sreća, više boravka u zatvorenom i romantična atmosfera sigurno ne štete natalitetu, ali novo istraživanje otkrilo je da je pravi razlog zapravo – biologija.

U časopisu Obstetrics and Gynecology objavljeno je da je razlog povećanog broja začeća u decembru taj što je tokom hladnijih, zimskih mjeseci kvalitet sperme na najvišem nivou, a zbog promjene u količini dnevne svjetlosti ženska su jajašca zimi najosjetljivija. To je praktično savršena kombinacija za plodnost. Dakle, ako ne žudite za proširenjem porodice, budite dodatno pažljivi. U protivnom – uživajte.

Djeca začeta u ovo doba godine biće, prema britanskom istraživanju, u prosjeku viša oko 5 mm u odnosu na vršnjake rođene na proljeće ili zimu. Sunce tu ima veliku ulogu jer bebu u posljednjem tromjesečju trudnoće, koje pada u tople mjesece, opskrbljuje znatno većom dozom vitamina D u odnosu na ostale bebe.

Djeca rođena u septembru imaju jače i otpornije kosti (zbog već spomenutog vitamina D), što je dobra baza za njihov daljnji razvoj i otpornosti kostiju. Kako su krajem trudnoće upijali najviše sunca, dokazano je da septembarske bebe imaju najvećinivo vitamina potrebnih za stvaranje imuniteta na mnoge sezonske infekcije, pa je tako i pretpostavka da imaju najbolju šansu za dug život.

IZVOR: 24SATA.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *