Categories Novosti

Pravilo 80/20 može značajno osvježiti vašu vezu!

Možda ste već čuli za pravilo 80/20 koje se može primijeniti na mnoge aspekte života – hranu koju jedemo, novac koji trošimo i način na koji vježbamo. Princip je krajem devetnaestog vijeka postavio ekonomist Vilfredo Pareto, koji je zaključio da se 80% postignutog rezultata ostvaruje u 20% ukupnog vremena tokom izvođenja određenog projekta.

Foto: Pixabay

Projektom možemo smatrati i našu vezu, a zaključak koji iz toga proizlazi je da jedna osoba ne može ispuniti 100% svih naših zahtjeva u svakom trenutku. Partneri stoga treba da 20% svog vremena troše na stvari koje ih raduju i ispunjavaju. To podrazumijeva hobi ili putovanje, tokom kojeg partneri ne treba da se jedno drugom javljaju.

U dugoročnim odnosima, kada je kompromis ponekad teško postići, pravilo 80/20 treba da ukloni bilo kakve negativne osjećaje tokom privremenog razdvajanja. Naravno, svaka će veza u ovom pogledu biti drukčija, naročito kada je seks u pitanju.

U tih 20% vremena treba se posvetiti samo sebi, što za svakoga može značiti nešto drugo – od apstiniranja od seksa s partnerom, do zadovoljavanja svojih potreba na drugi način. Takve veze više liče na “otvorne odnose”, no – ako se odluče za ovu opciju – partneri treba da se dogovore da se ovi “izleti” dešavaju samo u tih 20% individualnog vremena. Za tako nešto je neophodno mnogo uzajamnog povjerenja, a nije malo onih kojima – bez obzira na sve – ovo djeluje potpuno neprihvatljivo. Međutim, neki od parova koji su probali ovu “formulu” tvrde da im je veza sada mnogo snažnija nego ranije. Osnovno pitanje, koje treba postaviti prije upuštanja u ovaj eksperiment, jeste: “Šta ako se mom partneru vrijeme koje provodi bez mene više dopadne nego onih 80% sa mnom?”

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *