Categories Novosti

Razvod u brojkama: Žene češće ostaju uz bolesnog partnera

Muškarci će sedam puta češće ostaviti suprugu kada se razboli, dok se to kod žena događa puno rjeđe. Najnovije američko istraživanje koje je otkrilo te podatke sprovedeno je na 500 bračnih parova. Jedno od partnera imalo je dijagnozu ozbiljne bolesti poput raka ili multiple skleroze.

razvod

Statistički podaci o razvodima među njima bili su prosječni, ali dublje istraživanje pokazalo je da će brak završiti razvodom puno češće kada je bolesni partner žena. Drugim riječima, žene su puno bolje u podnošenju teške situacije nego muškarci.

Evidentirana su 23 razvoda među oboljelima od multiple skleroze. Otkriveno je da su u 22 razvoda oboljele bile žene, a samo u jednom slučaju oboljeli je bio muškarac.

Otkrića o takvoj pojavi potvrđena su i kod drugih bolesti. Od 23 pacijenta s tumorom mozga čiji su se brakovi raspali, 18 je bilo žena, a od 14 oboljelih od raka, žena je bilo 13.

21 posto brakova u kojima su bile bolesne žene završilo je razvodom, za razliku od 3 posto brakova u kojima je oboljeli bio muškarac. Naučnici kažu da je očito da su žene jače kada je riječ o ostajanju uz bolesnog partnera.

Izvor: ljepota.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *