Categories Ljubav

Ne dozvolite da zbog predrasuda ne vidite svoju “srodnu dušu”

Iako su nas još dok smo bili dijete učili da zaključke ne donosimo olako, a naročito kad je o ljudima riječ, nerijetko činimo upravo to. Ako za takvo ponašanje možemo da nađemo opravdanje, onda je to sigurno današnji tempo života, koji nam ne dozvoljava čak ni da onima koji su nam bliski posvetimo dovoljno vremena, a kamoli da se potrudimo da nekoga dobro upoznamo.

Foto: Pixabay

Prvi utisak ne mora da bude konačni utisak: Koliko ste samo puta nesvjesno “razvrstali” ljude (neozbiljan, nepouzdan, odgovoran, mamin sin…) na osnovu samo nekoliko zapažanja poput odjeće, frizure i nekog, možda i jedinog, kašnjenja na sastanak? Tvrdnja da nemamo vremena da stalno dajemo nove šanse ljudima koji nas okružuju, jer “ko im je kriv kad nisu ostavili sjajan prvi utisak”, može biti razlog za to što smo još uvijek same ili u vezi kojom nismo zadovoljni – kažu psiholozi.

Potrudite se da nekoga upoznate: Bez obzira da li vam je neko privlačan kao muškarac ili mislite da je s njim lijepo biti prijatelj – važno je da znate njegove mane, vrline, šta voli… U pravu su oni koji tvrde da se “suprotnosti privlače”, ali ne griješe ni oni koji tvrde da se “sličan sličnom raduje”. No, nije zgoreg imati u vidu da će ženi, kojoj je primarna karijera, prijati društvo muškarca koji je uspješan u poslu, ali i spreman da bude njen “najvernijji navijač”. Ukoliko imate avanturistički duh, sasvim je prirodno da nađete dečka/druga koji jedva čeka da krene na rafting, osvajanje planina, safari…

Foto: Pixabay

Predrasude: Izbor partnera u velikoj mjeri odaje naše pravo ja. Stoga, ako se čudite što je vaša prijateljica – uvijek dotjerana i odgovorna – započela vezu sa “razbarušenim” slikarem, očigledno je ne poznajete dovoljno dobro. To što su takve kombinacije rijetke, jer odudaraju od onoga što se smatra “skladnim parom”, ne znači da su njihovi odnosi imalo gori od drugih. Ljudi se, samo, češće priklanjaju sličnijima, jer od drugačijeg zaziru ili ih opterećuju predrasude.

Zavirite iza očiglednog: Možda i sami, pokušavajući da nađete partnera koji vam je vrlo sličan, ne primjećujete “srodnu dušu” u nekome ko je tu uz vas, ali vam se čini da nikad ne biste mogli biti s takvim muškarcem, jer suviše odudara od vaše “slike idealnog”. Nemojte mi reći da nikad niste čule nekog svog druga kako kaže “Cijelog života su mi se sviđale visoke crnke, a oženio sam nisku plavušu”. Vrijedi misliti o tome.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *