Categories Ljubav

Nećete vjerovati oko čega se parovi najviše svađaju zimi

Početkom jeseni počinje sezona grijanja, a istovremeno i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad termostatom, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu!

Foto: Guliver/Getty Images

Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog “problema” prepire trećina parova. Tačnije četrdeset posto žena “potajno” podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa, pišu britanski mediji.

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Po istraživanju koje su 2015. sproveli holandski/e naučnici/e, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijusovih stepeni, što je za 2,5 stepena više nego kada su muškarci posrijedi.

I dok je tjelesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature zavisi od kože, a ona je kod žena nešto niža.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosječna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri Celzijusova stepena niže nego kod muškaraca.

Faktor koji doprinosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok prema venama u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

Grupa naučnika/ca je ranije dokazala da je ženama hladnije kad ovuliraju, jer je tada nivo estrogena u njihovom organizmu viši nego što je uobičajeno.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je posrijedi osječaj topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utiče na brži ćelijski metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama.

IZVOR: INDEX.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *