Categories Ljubav

Novi dejting trend zove se breadcrumbing – evo o čemu je riječ…

Neko vam je dao do znanja da mu se sviđate, ali niste odmakli dalje od flerta na društvenim mrežama, lajkovanja statusa i povremenog SMS-a? Možda ste žrtva aktuelnog dejting fenomena popularnog među osobama koje ne žele emotivnu obvezu nego samo – zabavu!

Počelo je obećavajuće: online flertom zbog kojeg danima niste skidali osmijeh s lica ni prste s mobitela. No dani su prerasli u sedmice, a vaša se virtualna romansa nije pomjerila ni za milimetar. Nema nikakve naznake da ćete se vidjeti uživo. Nagla promjena teme ili neuvjerljivi izgovori kad tako nešto predložite. Obeshrabreni i razočarani pokušali ste okončati tu slatku i očito besmislenu prepisku, no vaš ćudljivi udvarač nije spreman pustiti vas samo tako. Što se više na njega naljutite, to je njegova poruka izvinjenja neodoljivija. Žao nam je što vam to moramo reći, ali čini se da je u pitanju – breadcrumbing.

Otkud izraz “breadcrumbing” i kakve veze ima s tim dejting trendom? To je engleski naziv za mrvice hljeba, a njezina izvedenica “breadcrumbing” aludira na odnos dvije osobe u kojem jedna drugoj baca emotivne mrvice. Ili pojednostavljeno, čin flertovanja porukama bez konkretnih znakova vezivanja. Te su poruke zapravo “mrvice hljeba” kojima sagovorniku dajemo lažnu nadu da će se nešto dogoditi. Prilično slikovit i vjeran opis situacije u kojoj ste se možda i našli, ali dosad joj niste znali ime. Sumnjate li tretira li vas neko na takav način ili ste možda vi ti koji to radite nekome?

 

Evo kako prepoznati breadcrumbing…

Gotovo nikada ne postoje precizno definisani planovi, odnosno neko ko ovo “praktikuje” uglavnom će planove definisati tako da kaže “zauzet sam do kraja sljedeće sedmice, ali definitivno se uskoro družimo”. Kada prođe taj period i ne dogodi se ništa, onda se poziva na to kako niste zapravo imali nikakve čvrste planove. Ako planovi postoje, uvijek se otkazuju u zadnji tren. I opet će se truditi da vas prikaže kao nerazumnu i pretjerano dramatičnu. Do zadnjeg trena uvjeravaće vas kako se sigurno vidite i čujete, a onda će u posljednji tren shvatiti da mu je guma na autu probušena, da mu se pas razbolio ili da sutradan ujutro ima obaveze na koje je potpuno zaboravio, a koje ni za živu glavu ne smije ignorisati.

Često izgovara rečenicu: “Samo ne sada”. Da, to je rečenica koju oni koji vam poslužuju mrvice sa stola redovno upotrebljavaju. “Sviđaš mi se, želim te, ali samo ne sada…” To je apsolutno manipulisanje vama i vašim emocijama kojim želi da vas natjera da čekate dok on ne izvidi nudi li se možda neko bolji. A onda ako/kada shvati da se ne nudi, doći će vam ponovno. Ako se zaista pojavi neko novi nestaće bez traga.

Nema osjećaja sigurnosti uz njega. Nepouzdan je, prevrtljiv i često igra igru “toplo-hladno” vašim emocijama. No kad god osjeti da se pokušavate emotivno odmaknuti od njega napravi neki dramatičan gest tj. da neku dramatičnu izjavu tipa “nikad ni sa jednom ženom nisam osjećao ovoliko bliskost”. I eto vas opet u njegovoj ljubavnoj mreži.

Odugovlačenje. Jednom kada odlučite okončati takav odnos, ponovno će naći opravdanje da stupi u kontakt s vama. Ili će vam biti rođendan, ili će iskoristiti priliku što ste diplomirali, ili će smisliti nešto samo da vam se obrati. Kada se to dogodi, budite snažni i nemojte se javljati. Jer to nije ono što želite kao dio svog života. Vječno isčekivanje, treperenje, neprestana razočaranja…to nije ono što vam treba, zar ne?

Izvor: cosmopolitan.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *