Categories Ljubav

Osam situacija u braku kada treba biti sebičan

Brak i veza zahtijevaju puno truda, no važno je pritom brinuti se i za sebe, a ne samo za partnera. Ženama to posebno teško pada, ali malo sebičnosti sačuvaće zdrav razum i odnos, objasnila je američka klinička psihologinja Andra Brosh.

brak

1. “Više se ne prepoznajem u ogledalu”
Nemate vremena za sebe, prestali ste ići na treninge, a izrast se vidi iz aviona? Iako zvuči vrlo ružno i neugodno, ako vam ovo postane rutina, na putu ste da izgubite sebe. Vrlo lako bi se mogli ne prepoznati u ogledalu i pitati se šta vam se desilo. Održavanje frizure ne zahtijeva da odete na put od dvije sedmice već na dva sata kod frizera. Odlučite šta želite, napravite plan, zadužite nekog drugog ako možete i ni u kojem slučaju ne odustajte od sebe. Tako ćete biti zadovoljniji sobom, ali i s drugima, dodala je dr. Brosh.

2. Svi drugi su uvijek na prvom mjestu
Lakše se brinuti za sve druge nego priznati da i vama treba pažnje. To je velik pritisak za podnijeti pa je najbolje priznati da ipak ne možete sve sami. Dobro je sva zaduženja dijeliti s partnerom i povremeno si priuštiti odmor. Solo vrijeme idealno je za promišljanje i punjenje baterija, a pomoći će da se lakše nosite s obavezama koje slijede.

3. Briga o djeci bi trebala biti zajednička
Žene smatraju kako su djeca njihova briga, no zapravo bi u odgoju partner trebao ravnopravno učestvovati. Tako u odnosu treba postaviti pravila ko ih i kada čuva, tako da i jedno i drugo mogu uživati u slobodnom vremenu, savjetuje dr. Brosh.

4. Pauza usred svađe
Svađe su intenzivne i partneri u afektu mogu izgovoriti stvari koje zapravo ne misle. Upravo zbog toga poželjno je uzeti pauzu od dva do tri sata i opustiti se, šopingovati ili otići na kafu. To će pomoći da stvari sagledate na novi način te odlučite kako želite dalje nastaviti, napomenula je američka stručnjakinja za veze Whitney Casey.

5. Bez pasivno-agresivnih nastupa
Muškarci vole direktan odnos u kojem ne trebaju čitati misli, pa treba biti otvoren i na početku reći što vam sve smeta. Što duže ćutite, frustracije će se sve više nakupljati, a to može dovesti do zamjeranja.

6. Jednostavno recite “ne”
Iako veza zahtijeva kompromis, ponekad je važno svoje interese staviti ispred drugih. Sebičnost i povremeno “ne” naučiće druge da više cijene vaše vrijeme i obaveze, ali i sačuvati vaš razum.

7. Nizak libido
Nizak libido najčešće je posljedica dubljih problema kao što su nakupljena ljutnja i zamjeranje. Takvo stanje zahtjeva malo samoće i promišljanja, a prvi korak je dnevnik u koji možete napisati sve što vas muči. Nakon što prepoznate probleme razgovarajte s partnerom i dajte mu do znanja što od njega očekujte, a potom izdvojite vikend samo za vas dvoje. Bijeg od obaveza idealna je prilika da se ponovno povežete, istaknula je američka bračna terapeutkinja Carin Goldstein.

8. Njegove su potrebe važnije od vaših
Žene se boje reći da nešto ne žele, pa puštaju partneru da odlučuje o svemu, od najmanjih sitnica do važnih životnih odluka. Ako su odjednom njegove potrebe postale važnije od vaših, vrijeme je da razmislite. Preveliko davanje s vremenom neće ni jednom ni drugom donijeti ništa dobro. Tu je dobro biti malo sebičan. Jasno recite što želite i šta ne želite i ustrajte u tome, a partneru dajte do znanja da trebate zajedno odlučivati, dodala je Goldstein.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *