Categories Ljubav

Sloboda – važan faktor za uspjeh veze

Iako se do sada mislilo da je za uspjeh veze veoma bitno da su partneri bliski, najnovije istraživanje je pokazalo da je mnogo važnije da oba partnera imaju onoliko slobode koliko žele.

Nakon istraživanja sprovedenog na uzorku od preko 7 ljudi koje je trajalo dvije godine naučnci sa Univerziteta Kolumbija otkrili su da su najsretniji parovi oni koji nisu nužno najbliskiji. Rezulteti studije sugerišu da je važnije da se nivo bliskosti između partnera poklapa sa onim što žele i očekuju u vezi.

Pitanja na koja su subjekti istraživanja morali da odgovore bavila su se trenutnim i idealnim nivoima bliskosti, kao i zadovoljstvom u vezi, predanosti, razmišljanjima o raskidu i simptomima depresije. Oko 57 posto ispitanika izjavilo je da osjećaju preveliku udaljenost između sebe i svog partnera, dok je 37 posto reklo da su njime zadovoljni. Samo pet posto se požalilo na preteranu bliskost.

Bez obzira koliko smo bliski sa partnerom, čini se da su loše veze i simptomi depresije povezani sa preteranom bliskošću – to jest, bliskošću koje se ne poklapa sa idealnim stanjem kakvo priželjkujemo.

Autor: Life Content

Izvor: tportal.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *