Categories Stvarni život

11 znakova da ste nezdravo zavisni od ljubavi – prepoznajte ih!

Michelle Zelli (56) trebalo je čak 40 godina da shvati kako je zapravo zavisna od ljubavi. Kroz sve te godine išla je iz jedne toksične veze u drugu. Srce joj je bilo slomljeno nebrojeno puta. Kada je shvatila gdje je zapravo problem, u njoj samoj, našla je i način kako “se izliječiti”. Shvatila je da njena zavisnost od ljubavi zapravo vuče korijenje iz djetinjstva koje joj je bilo jako teško.

Kako je odrastala gubila je samopouzdanje i bila gladna ljubavi, jer joj je silno nedostajala. Imala je snažnu potrebu biti s nekim bliska pa je za malo dodira i pokoju, rijetku lijepu riječ, muškarcima dopuštala svašta. “Ozdravila je” kada se posvetila sebi i svojim potrebama. Danas je nova žena koja je prevladala svoje emocionalne blokade i pomaže drugima kao psiho-duhovna trenerica.

Otkrila je kako prepoznati zavisnost od ljubavi, odnosno život u toksičnoj vezi!

#1  Gubite sebe dok ste s nekim 

Neprestano se pitate što vaš partner/partnerica razmišlja, kako se osjeća i šta radi u vezi. Vi gledate život kroz naočale nekoga drugoga, ali ne na empatičan način, već na posesivan. S druge strane, prilično ste nesvjesni kako se mijenjate i ko postajete, da to više niste vi.

#2 Zanemarujete porodicu i prijatelje

Oni se jednostavno više ne uklapaju u vaš raspored i prohtjeve, jer uvijek morate biti spremni da budete u društvu partnera/partnerice, kada god se ukaže prilika za to. Sasvim ste opsjednuti, kao da vam neto šapuće na uho: “Iskoristi priliku, uzmi sve što možeš, vjerovatno neće trajati dugo, kao niti s ostalima.”

#3 Mijenjate se onako kako mislite da on/ona želi

Zaboravljate ko ste, šta volite i štaželite te se pretvarate u ono šta partner želi (ili vi mislite da priželjkuje). Na primjer, žene zavisne od ljubavi često privlače muškarce koji se “hrane” kritikovanjem, nametanjem osjećaja krivice i srama. Često privlače narcisoidne muškarce kojima su takve žene savršene jer vole kada neko zavisi od njih, kada im se divi i stavlja ih na prvo mjesto, prenosi healthista.com

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *