Categories Stvarni život

BIVŠI partner VAS PRIVLAČI, ali vi NE ŽELITE VEZU – šta kaže nauka?

U prvoj studiji, koju su proveli istraživači na tri prestižna univerziteta, 113 parova koji su skoro raskinuli odgovarali su na pitanja o odnosu s bivšim partnerima…

Da li biste trebalo da upražnjavate seksualne odnose sa bivšim partnerima? Za dobrobit vašeg emocionalnog zdravlja zdrav razum kaže ne.

Ali sudeći prema dvije studije objavljene u naučnom časopisu Archives of Sexual Behavior, seks s bivšim partnerom uopšte nije loša stvar te neće usporiti proces prebolijevanja, čak i ako je raskid bio bolan, piše Maxim.

U prvoj studiji, koju su proveli istraživači na tri prestižna univerziteta, 113 parova koji su skoro raskinuli odgovarali su na pitanja o odnosu s bivšim. Neka od pitanja bila su jesu li imali fizički kontakt, koliko privrženo njima su se osjećali te kako su se osjećali emocionalno na kraju dana.

U drugom istraživanju, koje su proveli isti naučnici, 372 ljudi pitali su kako su se osećali nakon seksa s bivšima odnosno jesu li i dalje bili emocionalno vezani za njih.

Oba istraživanja utvrdila su kako seks s bivšim definitivno ne uzrokuje dodatno ”slamanje srca”, čak i ako to uradite više puta, kao što je većina uključenih u istraživanje.

Nadalje, oni koji su rekli da se osjećaju najviše emocionalno vezani za svoje bivše ljubavnike, najviše su tražili seks, vjerovatno zato što pokušavaju popuniti bolnu emocionalnu rupu koja je nastala raskidom.

Ali, možda i najvažnije, istraživači su otkrili da seksualni odnos s bivšim nije uzrokovao da se pojedinci osjećaju lošije zbog raskida. Naprotiv – osjećali su se pozitivnije zbog cijele situacije.

Voditeljica istraživanja Stephanie Spielmann sa Univerziteta Wayne State u Detroitu kaže kako bismo se, umjesto osuđivanju, radije trebali posvetiti kritičkom promišljanju o motivaciji iza želje za seksom s bivšim.

Izvor: index.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *