Categories Stvarni život

Brada privlači žene, ali postoje razlozi i za odbojnost…

Bradati ili bez brade? Kakve muškarce žene zaista više vole? Nekoliko istraživanja na ovu temu dalo je isti odgovor, a to je slučaj i s najnovijom studijom, koja je otkrila i jedan neobičan detalj.

Kada je riječ o privlačnosti, sve zavisi od ličnih afiniteta, ali se statistika pozabavila i ovim pitanjem. Nova studija bavila se pitanjem jesu li ženama atraktivniji muškarci s bradom ili bez nje, a istraživači su ovom prilikom došli do jednog zanimljivog otkrića, piše CNN.

Žene prirodno privlače najmuževniji muškarci, a muškarce privlače najženstvenije žene, a razlog za to krije se u podsvjesnoj želji za što boljim reproduktivnim materijalom.

Kod muškaraca muževnosti doprinose visina, mišićavost i brada.

Studija iz 2013. godine bavila se pitanjem jesu li ženama privlačniji muškarci s bradom ili bez nje i bolje su prošli oni koji su je imali: najprivlačniji su im bili muškarci s mnogo brade, dok su oni s uređenom bradom i obrijani manje atraktivni nježnijem spolu.

I u ovoj novoj studiji muškarci s muževnijim licem i s bradom bolje su prolazili od onih s nježnim crtama lica i obrijanih. Rezultati su bili isti i u grupi žena koje su tražile kratku vezu i u grupi onih koje su tražile nešto ozbiljnije.

Pokazalo se da široka vilica, izražene obrve i brada najviše privlače žene.

Ipak, one žene, koje se boje ušiju, krpelja i buha, smatraju bradu neprivlačnom. Studija je otkrila da one pripadnice nježnijeg spola kojima se gade klice i paraziti više vole muškarce bez brade, nesvjesne da ih brada odbija zbog straha koji imaju.

U evolucionarnoj teoriji ovo ima smisla. Smatra se da su ljudi evoluirali i da imaju manje dlaka na tijelu djelomično i zbog toga što se tako smanjuje rizik od nošenja parazita, koji su prenosioci bolesti.

Izvor: klix.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *