Categories Stvarni život

Da biste ostvarili veću bliskost – imitirajte voljenu/og!

Da biste s partnerom/icom ostvarili veću bliskost, potrebno je da, s vremena na vrijeme, oponašate njegovo ponašanje – tvrde stručnjaci.

Oni preporučuju da isprobate “mirroring” ili “efekat kameleona” koji podrazumijeva imitiranje partnerovog govora tijela i tona glasa.

Usvajanjem istog stava, gestikulacije i intonacije ojačaćete vezu, jer će druga strana taj gest doživjeti kao znak podrške i bliskosti.

Zato, prvi sljedeći put kada budete razgovarali, pokušajte da suptilno, veoma lagano i skoro neprimijetno imitirate partnerov govor tijela. Obratite pažnju na način na koji to činite, jer niko ne voli da ga neko imitira i to može da doživi kao ismijavanje ili nametanje. Ako on tokom razgovora prekršta nogu, dodiruje kosu i blago naginje glavom na jednu stranu, zašto i vi to ne biste učinili?

Nije teško, ništa ne boli, a možete mnogo da dobijete. Tako se uspostavlja sinhronizacija sa partnerom i osnažuje mentalna i emocionalna bliskost.

“Mirroring” je zapravo tehnika koja se dugo i uspješno primjenjuje u biznisu, pogotovo u prodaji. Sposobni trgovci oponašaju klijente na sasvim suptilan način, toliko suptilan da oni i ne osjete da su oponašani. Samo im daju novac za proizvod i izađu nasmijani.

Izvor: novosti.rs Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *