Categories Stvarni život

Da li je zajednički račun u banci dokaz ljubavi?

Buket ruža, večera uz svijeće ili omiljene pjesme nisu više bitni. U svijetu romantike ništa ne dokazuje ljubav kao zajednički bankovni račun, tvrdi se u novom istraživanju.

Zajednički bankovni račun pokazuje da parovi koji žive zajedno imaju jaku vezu i više su posvećeni jedno drugom.

Istraživanje je otkrilo da parovi koji nisu vjereni i žive zajedno, a imaju zajednički račun, imaju jaku i stabilnu vezu. Istraživanje su sproveli psiholozi Univerziteta u Ajovi, koji tvrde da ključ uspješne veze leži u tome da parovi upravljaju svojim novcem.

Istraživači su intervjuisali više od 900 mladih muškaraca i žena koji žive sa svojim partnerima. Pitanja su bila poput: “Koliko ima izgleda da vaša veza bude dugovječna?” ili “Koliko ste posvećeni vašoj vezi?”.

Rezultati su pokazali da su parovi koji žive zajedno, imaju zajednički račun i nemaju planova da se vjenčaju jednako sretni kao i oni koji žive zajedno i planiraju venčanje. Ipak, parovi koji imaju razdvojene račune imali su i lošije rezultate u ovom istraživanju.

“Kada parovi imaju zajednički račun, ne samo da unapređuju svoju imovinu zajednički i donose zajedničke odluke, već stvaraju ekonomsku zajednicu sa identitetom ‘mi'”, navodi se u saopštenju istraživačkog tima.

Izvor: superzena.b92.net Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *