Categories Stvarni život

Korisni savjeti ljekara za parove o intimi u doba korone

Zatvoreni ste u kući, imate više vremena nego obično i možete da se posvetite jedno drugom… Ali oprezno. Evo šta savjetuju ljekari, kako da vodite ljubav tokom pandemije korona virusa.

Gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio najavio je da planira potpuno da izoluje grad, da bi se spriječilo širenje korona virusa.

U Njujorku živi oko 8,6 miliona stanovnika, od kojih je 4.400 zaraženo, a od posljedica korona virusa preminulo je 114 osoba. Pošto će toliko ljudi morati da ostane zatvoreno u kućama na neodređeno vrijeme, gradski sekretarijat za zdravstvo objavio je priručnik o praksama bezbjednog vođenja ljubavi dok traje pandemija koronavirusa.

“Vi ste svoj najbezbedniji seksualni partner”, navodi se u dokumentu na dvije stranice, a građani se podsjećaju da treba da peru ruke i sva pomagala koja eventualno koriste.

Osim samozadovoljavanja, “sljedeći najbezbjedniji partner je neko s kim živite”, ali se savjetuje da se “seks preskoči ako se osoba ili njen partner ne osjećaju dobro”.

Poljupcima se, preko pljuvačke, respiratorna infekcija koju izaziva novi korona virus može brzo proširiti, ali sam virus još nije otkriven u drugim tjelesnim tečnostima koje se luče tokom odnosa, prenosi Glas Amerike.

“Znamo da se drugi koronavirusi ne prenose efikasno seksualnim putem”, navodi se u uputstvima.

Guvener Njujorka naredio je svim radnicima koji ne obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu da ostanu kod kuće, a građanima je dozvoljeno samo da izađu da kupe potrebne namirnice ili radi povremenog vježbanja na otvorenom.

Zbog toga, mnogi će imati na raspolaganju obilje slobodnog vremena. Poslije prirodnih nepogoda, poput mećava ili uragana, u mnogim gradovima događa se bebi bum, skok u broju novorođenih beba, pa je to možda i navelo zdravstvene vlasti Njujorka da objave ovaj priručnik, u kojem se Njujorčanima preporučuje da imaju i koriste “efikasna sredstva za kontracepciju”, tokom sedmica koje dolaze.

Zvaničnici podsjećaju i da nije dobar trenutak za onlajn upoznavanje partnera, a ljudima se preporučuje da svedu socijalne kontakte na minimum. Držanje razdaljine u društvu na dva metra i dalje je osnovna preporuka, kao i to da se šta god da radite stalno, stalno peru ruke…

Izvor: Mondo/Glas Amerike Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *