Categories Stvarni život

Od trnja do… Dvanaest veza do srodne duše

Ma koliko stručnjaci upozoravali da je sve individualno, svaka nova generacija postavlja isto pitanje: koji broj partnera je optimalan prije braka

Foto: Guliver/Thinkstock

Razna istraživanja daju različite odgovore, pa su neke od brojki u opticaju – jedan, pet, sedam, 10, 12…

Prosječna Britanka će prije braka imati osam partnera, od kojih su četiri veze za jednu noć. To je taman jedan više nego što tolerišu muškarci kad je riječ o bivšim partnerima njihove drage. Žene ne prave problem do deesete djevojke svog budućeg muža. Ni premalo nije dobro, pa većina ispitanika oba pola kaže da bi voljela da je njihov supružnik imao bar pet bivših partnera.

Nije svejedno ni gdje živite, za Amerikance, čarobna brojka je sedam, dok su Francuzi, Španci i Belgijanci tolerantniji, pa nemaju problem sa (najmanjim) dvocifrenim brojem.

Jedno od novijih istraživanja na ovu temu pokazalo je da je idealan broj seksualnih partnera prije zaklinjanja na jednog do kraja života – 12. Jer, pokazuje da je osoba liberalna, slobodoumna i avanturistički nastrojena kad je riječ o seksu. Manje od 10 ukazuje na konzervativnost, a više od 19 na egocentrizam i osobu koju je nemoguće zadovoljiti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Drugi, pak, upozoravaju da je od broja seksualnih partnera bitnije sa koliko njih smo ostvarili emocionalnu povezanost.

Ni tu naučnici nisu složni. Dok jedni kažu da je dobro da smo imali barem dvije ozbiljne veze prije braka, koliko je i prosjek, drugi tvrde da neko treba da se zabavlja sa više osoba da bi shvatio šta mu odgovara.

Da je ljubav jedna od retkih životnih oblasti gdje se iskustvo baš i ne vrednuje, pokazalo je američko istraživanje čiji je zaključak “manje je više”. Što su više partnera ispitanici imali prije ozakonjenja veze, manje su bili zadovoljni brakom. Iznenađujuće ili ne, tek ispitanici kojima je supružnik bio prvi partner pokazali su najveće zadovoljstvo odnosom.

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

IZVOR: NOVOSTI.RS

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *