Categories Stvarni život

Prave muškarce najviše privlače ove dvije osobine

Dok većina žena pokušava da postigne fizički izgled blizak današnjim standardima ljepote, ispostavilo da se muškarci “ne padaju” samo na izvajano tijelo ili savršene karakteristike lica.

Zapravo, umjesto dugih nogu i izvajanog stomaka, jači pol radije bira žene na osnovu drugih, mnogo privlačnijih, atributa. Riječ je o mirisu i glasu.

Prema istraživanju objavljenom u akademskom časopisu Frontiers in Psychology, boja glasa je jednako bitna kao i dobar izgled.

Autori studije su analizirali čak 73 dosadašnja istraživanja na temu atraktivnosti, koje datiraju između 1977. i 2017. godine, kako bi ukazali izgled, zvuk i miris snažno utiču na ukupnu atraktivnost.

Studija koju je predvodila, Agata Grojecka sa Univerziteta u Vroclavu, otkrila je da se atraktivnost obično ne bazira na jednom faktoru već na kombinaciji više stvari, a miris tijela i glas igraju veliku ulogu.

“Neki mirisi nisu samo ocijenjeni kao prijatniji već i seksepilniji, a osim toga, oni pokreću ljude na flert. Sa druge strane, neprijatni mirisi mogu da imaju negativan uticaj na vezu”, istakla je Agata.

Kada je riječ o glasu, stručnjaci su pronašli da boja glasa pomaže drugima da procijene kakvi ste u seksu, koje su vaše godine, da li ste dominantni i plodni.

“Akustični i mirisni znakovi mogu, zasebno ili u kombinaciji, snažno da utiču na privlačnost pojedinca, a time i na stavove i postupke prema toj osobi. Impresivna je količina informacija koje se mogu procijeniti o osobi isključivo na osnovu njenog mirisa i glasa”, zaključila je.

Izvor: telegraf.rs Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *