Categories Stvarni život

Zašto neki ne mogu da pronađu ljubav?

#4 Ne znate da oprostite 

Svi griješimo, pa tako vjerovatno i vi. Ali ponekad, kada napravite grešku, ne možete da steknete povjerenje čak i kada ste potpuno sigurni da se to više nikada neće ponoviti. Često smo previše strogi kada ocjenjujemo druge ljude i nismo dovoljno strogi kada procjenjujemo sebe.

Primjer: Rachel u “Prijateljima” je zaista teško oprostila Rossu što ju je prevario. Oni su se razvlačili tokom svih sezona, ali tek nakon skoro 10 godina, oprostili su jedno drugom i ponovo bili zajedno.

Šta da radite: Ne pokušavajte da prisilite sebe da prihvatite stvari sa kojima niste saglasni/e, ali u isto vrijeme može da bude korisno da budete na oprezu. Čak i ako se osjećate ekstremno uvrijeđeno onim što je druga osoba uradila, ako ste uložili u vezu, pustite ih da pokušaju ponovo. Dajte im drugu šansu.

#5 Niste spremni za vezu 

Navikli smo da se prema ljubavi odnosimo kao prema velikoj sreći i radosti. Ali ponekad je za ljude važnije da se nose sa gorućim problemima prije izgradnje odnosa.

Primjer: Ovo je jedna od ideja u filmu “Wild” koji se zasniva na autobiografiji Cheryl Strayed. Jedna djevojka je hodala sama, 1.800 kilometara, da bi preboljela razvod, gubitak majke i pronašla svoj mir. Nakon toga, ona se na kraju vjenčala na istom mestu gdje joj je put završio.

Šta da uradite: Ponekad samo treba da budete sami da biste mogli da popravite sve što je pogrešno i pronađete svoju sreću, posebno prije nego što ponovo započnete vezu. To ponekad može biti bolje nego oslanjanje na nečije rame kada vam je teško.

#6 Fokusirani ste samo na sebe 

Smatra se da je egoizam jedan od najčešćih razloga za raskid. Ako osoba razmišlja samo o sebi i svojim potrebama, to zaista može da ubije ljubav između njih i njihovog partnera/ke. Čak i ako ta osoba misli da rade nešto za dobro za oboje.

Primjer: Jedini razlog zbog kojeg je ponašanje devojke u “Kako da izgubite momka za 10 dana” nije odgurnula momka bio je zato što je pokušavala da osvoji opkladu i održi vezu što je duže moguće. On se zapravo zaljubio u nju kada je zaboravila na svoje “želje” i postala normalna osoba.

Šta da uradite: Sebični ljudi treba da shvate da se svijet ne okreće oko njih, posebno ako žele uspješan odnos.

Izvor: superzena.b92.net

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *