Categories Ljubav

Trik koji otkriva imate li tajnog obožavaoca / obožavateljku

Postoje jednostavan način da otkrijete gleda li vas neko, a vi to ne znate. Da biste saznali imate li zaista tajnog obožavaoca/obožavateljku, dovoljno vam je tek nekoliko sekundi!

Da li vam se učinilo da vas neko gleda, ali kada ste usmjerili pogled prema toj osobi, ona je odmakla glavu? Sljedeći put kad osjetite pogled na sebi, isprobajte ovaj trik: zijevnite. Odglumite dugo i ugodno zijevanje, a zatim pogledajte u osobu u koju “sumnjate“.

Odavno je poznato kako je zijevanje zarazno, odnosno da ćemo i sami zijevnuti kada vidimo drugu osobu da to čini. Ako i vaš tajni/a obožavatelj/ica zijevne neposredno nakon vas, znaćete da vas je zaistina gledao/la dok niste obraćali pažnju.

Znanstvena studija s italijanskog Univerziteta u Pisi otkrila je da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivisano društvenim i rodnim faktorima, da pokazuje nivo naše empatije, odnosno sposobnosti da saosjećamo s drugim ljudima.

Ista studija je pokazala da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i facijalne ekspresije. Oni ispitanici koji su unutar tri minute “uzvratili” zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

Foto: Thinkstock Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *