Categories Seks savjeti

5 znakova koji će vam otkriti jeste li DOBRI U SEKSU…

Generalizovati oko toga što nekog čini dobrim u seksu nije baš lak posao jer je svaka osoba različita i samim time variraju stvari koje će neko smatrati dobrima.

Neki faktori su ipak zajednički svim osobama koje partneri smatraju dobrim ljubavnicima, a prema pisanju Vicea, naučnici su to sveli na ovih pet stvari…

#1 Neka vam se partner/ica osjeća privlačno

Istraživanje sprovedeno 2010. pokazalo je da se kod žena seksualno zadovoljstvo direktno povezuje s “visokim samopouzdanjem oko svog tijela te manjom brigom oko toga kako izgledaju tokom seksualnog odnosa”. Jednostavno rečeno – što se neko osjeća samopouzdanije, to će mu biti bolje u krevetu. Iako ne postoji istraživanje koje bi potkrijepilo da se isto odnosi na muškarce, velika je vjerovatnoća da bi pokazalo iste rezultate. Želite li biti dobar ljubavnik/ca, (po)kažite partneru /icida vam se sviđa ono šta (vam) radi.

#2 Upoznajte se s terenom

Možda vam se čini da se podrazumijeva da svako ima barem osnovno znanje o tome kako funkcionišu genitalije njegovog/njenog seksualnog partnera/ice, a pokazalo se da u praksi to i nije baš tako.  Istraživanje sprovedeno 2017. pod pokroviteljstvom Eve Appeal, organizacije koja se bavi ženskim zdravljem, pokazalo je da većina muškaraca ne zna razliku između vagine i vulve. Vagina se odnosi na mišićnu cijev unutar ženskih genitalija, dok vulva ili stidnica označava njihov vanjski dio. Muške se genitalije znaju pokazati kao slična misterija, na primjer, neke žene ne znaju može li muškarac i dalje ejakulirati nakon vazektomije. Ako znate gdje šta stoji i kako funkcioniše, to će vam dati dobru ideju o tome kako stimulisati pojedini dio tijela.

#3 Saznajte šta vaš/a partner/ica voli, a šta ne

Poznato je da stimulacija klitorisa većinu žena dovodi do orgazma, ali željeni intenzitet i vrsta stimulacije jako variraju od osobe do osobe. Muške genitalije takođe zahtijevaju određenu vrstu stimulacije. Ako želite biti zaista dobri u stimulaciji genitalija vaše/g partnera/ice, za to su potrebni strpljenje, komunikacija s partnerom/icom i prepoznavanje neverbalnih signala.

#4 Odbacite šablone

Najbolji ljubavnici znaju da je za zadržavanje interesa partnera ključno uvoditi nove elemente.

“Ženama je lakše postići orgazam ako promijene nekoliko seksualnih činova nego ako se drže samo jednog. Na primjer, kombinacija oralnog i vaginalnog seksa će ženu prije dovesti do orgazma nego samo oralni ili samo vaginalni seks. Objašnjenje se možda krije u činjenici da osobe koje često mijenjaju seksualne stilove takođe više vremena troše na seks”, tvrdi stručnjakinja za seks Debbie Herbenick.

#5 Ne podcjenjujte predigru

Ljubljenje se obično povezuje sa seksom, a naučnici s Univerziteta u Albanyju tvrde da poljupci čine bitan dio u izboru partnera jer nam omogućuju da prepoznamo hemijski prikladnog partnera nakon što mu okusimo usne.

Ljubljenje takođe podiže oksitocin koji se naziva i “hormonom maženja”, a smanjuje kortizol (hormon stresa) te takođe povećava seksualno uzbuđenje. Istraživanja pokazuju da je čak polovina muškaraca spremna preći na “glavnu stvar” bez ikakve predigre, dok se s tim slaže manje od 15 posto žena.

Iako svakome ponekad odgovara seks na brzinu, dokazano je da će žena prije doživjeti orgazam ako je prije toga imala određenu predigru. Seks ne uključuje samo penetraciju. Vješti ljubavnici znaju da ljubljenje, ručna stimulacija i oralni seks čine bitan dio seksa i jako utiču na konačno zadovoljstvo partnera.

Izvor: index.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *