Categories Seks savjeti

Anksioznost – najveći neprijatelj vašeg seksualnog života

Anksioznost može uticati na sve aspekte našeg života i značajno podignuti nivo stresa tokom društvenih situacija. Zato ima smisla da će briga i strah, koji su obilježja anksioznosti, takođe ostaviti veliki trag i u spavaćoj sobi.

„Bilo da dolaze i odlaze, anksiozna osjećanja mogu biti pravi ubica kada je u pitanju povezivanje s partnerom i doživljaj užitka“, kaže Laurel Steinberg, dr. sc., njujorška terapeutkinja i profesorka psihologije na Univerzitetu Kolumbija. Većina problema koje izaziva anksioznost u spavaćoj sobi može se riješiti uz pomoć terapeuta. Ali prvo morate prepoznati kako emocije koje ona donosi ubijaju vaš seksualni život. Seks bi trebalo da bude zabavan i prijatan.

Anksiozna osjećanja mogu potopiti seksualni nagon na više načina. Panika i briga takođe imaju fizički učinak na naše tijelo jer podstiču proizvodnju hormona stresa. Kada vaše tijelo ne može fizički da se opusti, uživanje u seksu je mnogo teže. Kada patite od anksioznosti, veća je vjerovatnoća da ćete se osjećati intenzivno svjesni sebe i da ćete lakše postati opsjednuti takozvanim nedostacima.

Kada vas preplave strah i panika, nećete željeti da fizički ili emocionalno budete  bliski partneru. A za žene koje imaju anksioznost kao posljedicu prethodno doživljene traume, seksualni dodir i seks mogu biti zastrašujući. Ukočeni mišići, plitko disanje i drugi tjelesni simptomi anksioznosti sprječavaju uživanje u seksu i postizanje orgazma. Ove fizičke promjene, zajedno s anksioznim mislima, mogu dodatno poremetiti dinamiku u spavaćoj sobi. Zato je važno iskreno i otvoreno porazgovarati s partnerom i potražiti pomoć terapeuta.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *