Categories Seks savjeti

Divan je, ali je u krevetu… onako! // Šta da radite?

Ako ste u vezi sa nekim koga volite, sve je super, samo vam nekako u seksu ne ide (prije nego što se namrštite, mudro odmahnete glavom i pomislite “kad ima ljubavi i seks divan”, odmah da vam razbijemo iluzuje surovom istinom: to nije uvijek slučaj), i spremne ste na sve da pokušate da sačuvate tu vezu, evo šta kaže psihologija.

Žene koje imaju više prijatelja među muškarcima nego među ženama uživaju u boljem seksu, jer se njihovi partneri plaše konkurencije, pokazali su rezultati studije objavljene u Žurnalu komparativne psihologije. Istraživanje je pokazalo da se mladići više trude (i u krevetu i što se romantike tiče) oko djevojke koja je uvijek u muškom društvu.

Osim toga, vjerovali ili ne, podsvjesna bojazan da bi partnerica mogla da ih prevari učiniće je u njihovim očima još privlačnijom.

“Rezultati našeg istraživanja pokazali su da kada postoji strah od prevare, na nesvjesnom nivou, muškarci počinju više da se trude oko partnerice. U pitanju je prosto tekovina evolucije, koja na nivou podsvijesti pojačava želju za ‘širenjem DNK materijala’, odnosno – seksom. Potrebno nam je nešto da nas s vremena na vrijeme podsjeti koliko nam je osoba sa kojom smo u vezi dragocjena, a u ljudskoj je prirodi da to što će nas podsjetiti bude upravo činjenica da je ta osoba privlačna i drugima”, kaže dr Michael Pham, koji je vodio istraživanje.

U studiji je učestvovalo 400 muškaraca, koji su u stalnoj vezi, a od njih se očekivalo da ocijene privlačnost svoje partnerice, procijene koliko ona ima prijatelja muškog pola, da li ti prijatelji smatraju ženu o kojoj je riječ atraktivnom, kao i da ocijene kvalitet seksa u vezi. Ispostavilo se da učestalost i kvalitet seksualnih odnosa raste sa brojem muškaraca sa kojima se njihova partnerica druži.

Dakle, iako vam može djelovati kao odvratna manipulacija, ako niste zadovoljne seksom, a pokušale ste sve što vam je palo na pamet ne biste li popravile situaciju, možda je vrijeme da zaigrate i na kartu (dozirane) ljubomore.

Izvor: mondo.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *