Categories Seks savjeti

Jednostavan trik koji maksimalno povećava muški libido

Izloženost jakom svjetlu može dovesti do povećane spolne ugode kod muškaraca koji imaju nisku polnu želju, pokazuje najnovija studija.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Naučnici sa Univerziteta u Sieni u Italiji otkrili su da fototerapija, kojom se liječe neki oblici depresije, povećava nivo testosterona. Studija je obuhvatila 38 muškaraca kojima su dijagnostikovani poremećaji poput smanjene polne želje.

Jedna skupina je bila izložena jakom, a druga vještačkom svjetlu manjeg intenziteta pola sata rano ujutro u razmaku od dvije sedmice. Naučnisi su otkrili da se ispitanicima koji su bili izloženi jakom svjetlu, polna želja utrostručila, dok je kontrolnoj grupi ostala ista.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Takođe, utvrdili su da se nivo testosterona povećala kod muškaraca koji su primali fototerapiju između 2.1 ng/ml i 3.6 ng/ml, dok kod kontrolne grupe nije bilo povećanja. Svjetlosna terapija je vrsta terapije u kojoj posebna lampa oponaša izloženost suncu i sadrži vrlo jake fluorescentne cijevi, deset puta jače od kućnog svjetla.

Kada pacijent gleda u lampu i svjetlost prođe kroz oko, signali se prenose do dijela mozga koji kontroliše spavanje, apetit, polnu želju, temperaturu i raspoloženje. Čini se da je nekim ljudima potrebno puno više svjetla nego drugima da bi im telo normalno funkcioniralo, zaključuju stručnjaci.

IZVOR: DNEVNI AVAZ

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *