Categories Seks savjeti

Kako uskladiti različite seksualne nagone?

Ovo zapravo nije nimalo neuobičajen scenario, već scenario koji se dešava u spavaćim sobama širom svijeta. Šta da napravite kada vaš partner iznova nije raspoložen za maženje ili vas odbija? Bez brige, i za to ima rješenja – ne morate se predati i biti seksualno frustrirani. Ako ste voljni raditi na tome, i taj je problem lako rješiv.

Foto: Guliver/Getty Images

Seksualna raspoloženja i nagoni

U ovom je svaka osoba individualna. Na seksualno raspoloženje utiče bezbroj faktora poput nivoa energije, stresa, opšteg stanja tijela, odnosa u vezi i slično. Međutim, svako seks doživljava različito: za neke je seks jedna od bitnijih stvari na svijetu, dok drugi puno manje žude za njim.

Dr Stephen Snyder, seks terapeut, govori kako je riječ o različitim seksualnim nagonima. Upoređuje ih s osjećajem gladi i žeđi – ako ih ne zadovoljimo umrijećemo. Međutim, niko ne umire od nedostatka seksa. Naprotiv, nagon je odgovor na ono što vas uzbuđuje ili za čim žudite.

Nema ništa neobično u tome da jedan partner ima veći libido od drugog, ali to ne znači da niste kompatibilni. Upravo su žene te koje žele da istraže svoju seksualnost i održavati svoje zadovoljstvo, u puno situacija čak i više od muškaraca.

Komunikacija presudna

Ako se osjećate seksualno nezadovoljnim/om u vašem odnosu, komunikacija je presudna. Recite partneru šta želite, nemojte da on/ona sam mora da nagađa. Ljudi žele seks iz različitih razloga: traže pažnju, sigurnost, bliskost, orgazam… Kada dovedete u red seksualni život, sve će vam krenuti na bolje. Uz to, istražite seks na nekim novim mjestima za promjenu.

Romantika

Poradite na romantičnoj strani vašeg odnosa. Isplanirajte zajedničku večeru i druženje, uzmite vremena za vas dvoje. Dugoročne veze s vremenom mogu postati jednolične i usporene – upravo zato preuzmite odgovornost za vaš seksualni život i radite na tome dok u potpunosti ne osjetite seksualno zadovoljstvo.

IZVOR: ZENA.RTL.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *