Categories Seks savjeti

Oprezno: 5 mitova o kondomima u koje i dalje vjerujete

Prezervativ ili kondom je kontracepcijsko sredstvo s najraširenijom upotrebom. Osim zaštite od neželjene trudnoće, veliku ulogu ima i u sprečavanju širenja spolno prenosivih bolesti. No iako su danas dostupni gotovo svugdje mnogi ljudi i dalje vjeruju u neke mitove o ovim gumenim zaštitnicima!

Foto: Arhiva portala

1. Stavljanje lubrikanta na kondom spriječiće njegovo pucanje.

ISTINA: Lubrikanti na bazi ulja i petroleja zapravo mogu oštetiti kondom.

2. Kondom štiti od svih spolno prenosivih bolesti.

ISTINA: Kondomi ne štite u potpunosti od genitalnog herpes, HPV-a, sifilisa i stidnih ušiju. Prezervativ nije dovoljna zaštita ni kod herpesa tipa 2, odnosno genitalnog herpesa, ni kod herpesa tipa 1, odnosno oralnog herpesa za koji se nedavno otkrilo da se može prenijeti i spolnim putem. Kod HPV-a kao i kod herpesa može se dogoditi da osoba godinama boluje bez ikakvih simptoma te da ni ne zna da je bolesna, ali može prenijeti bolest partneru.

3. Ako ste alergični na lateks ne možete koristiti kondome.

ISTINA: Možete koristiti kondome izrađene od poliuretana i poliizoprena.

4. Kondome je dobro držati u novčaniku.

ISTINA: Držanje jednog paketića kondoma u novčaniku duže vrijeme može stanjiti materijal od kojeg je kondom napravljen te se na njemu mogu stvoriti sitne rupice.

5. Korištenje dva kondoma odjednom udvostručuje zaštitu.

ISTINA: Korištenje dva kondoma odjednom zapravo umanjuje zaštitu jer se stvara više trenja i veća je mogućnost da će prezervativ puknuti.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *