Categories Seks savjeti

Seksom protiv anksioznosti

Nagomilan stres uzrokuje anksioznost – što u ovo današnje ludo vrijeme i nije toliko rijetka pojava. Iako je se nećete riješiti preko noći, postoje neke tehnike (bezbolne) koje će vam brzo pomoći.

Vodite ljubav
Seks je jedna od najugodnijih, ali i najučinkovitijih metoda smanjivanja stresa. Za vrućih igrica među plahtama u našem se mozgu luči endorfin, tzv. hormon sreće – što objašnjava zašto smo nakon seksa tako dobre volje.

Think pink
Mislite pozitivno! Možda će vam se to činiti teško – posebno ako vas more razne brige. Pokušajte zamislite nešto lijepo: lijepe trenutke s partnerom, sebe na plaži iz snova, šum mora, šetnju Alpama ili nešto slično što će vam pomoći da se odmaknete od svakodnevnih problema. Ako makar i na kratko otjerate crne misli, osjećaćete se mnogo bolje. Osim toga, pomisao da možete vladati svojim osjećajima daće vam dodatni polet.

Nemojte biti pasivni
Ako ste u zapali u monotonu, stresnu, anksioznu svakodnevicu, vrijeme je za akciju! Nemojte se zavaliti u trosjed i cviliti, nego napravite nešto za sebe – upišite se u teretanu, otiđite na trčanje u obližnji park, upišite tečaj stranih jezika – nešto što će vas natjerati da se odmaknete od rutine i dati vam novu snagu. Dakle, vrijeme je da promijenite stil života.

Ne brinite
Kad vas počnu moriti crne misli, uzmite papir i olovku te zapišite sve svoje strahove. Potom duboko udahnite i počnite čitati – dobro razmislite koji su od zapisanih strahova zaista realni i što se zaista loše može dogoditi. Vidjećete da je dio strahova neopravdan. Ako se nešto realno može dogoditi, pitajte se što možete napraviti da biste to spriječili – i krenite u akciju da to realizujete! I povrh svega – mantrajte! I stalno ponavljajte “da brigom ne možete ništa promijeniti te vas samo još više iscrpljuje i živcira”.
Osim toga, pokušajte se nekako nasmijati – bez obzira hoćete li pogledati neku komediju ili otići u zabavno društvo. Smijeh izaziva lučenje serotonina i endorfina, hormona koji djeluju kao prirodni analgetici i stimulansi – dakle, popraviće vam se raspoloženje, a negativne misli postaće pozitivne!

Izvor: cosmopolitan.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *