Categories Testovi

Izbor partnera otkriva kakvi ste zapravo

Iako nas cijeloga života uče da ne vjerujemo u ono što je na prvi pogled očigledno i da se zagledamo dublje u osobu koja stoji pored nas, u današnjem načinu života, često smo baš u situaciji da sudimo površno.

love

Grijeh površnosti

Koliko ste samo puta nesvjesno “razvrstali” ljude (neozbiljan, nepouzdan, odgovoran, mamin sin…) na osnovu samo nekoliko zapažanja poput odjeće, frizure i nekog, možda i jedinog, kašnjenja na sastanak? Opravdanje da nemamo vremena da dajemo nove i nove šanse ljudima koji nas okružuju, jer oni moraju da se potrude da ostave besprijekoran prvi utisak, možda je presudno u tome što ste još sami ili u nezadovoljavajućoj vezi, zaključili su psiholozi.

Potrudite se da upoznate nekoga

To isto važi za izbor prijatelja i partnera. A koliko je riječ o kontroverznom pitanju govori i to da podjednako važi izreka da se različitosti privlače, kao i to da najbolje paše slično sa sličnim. Ali i ovdje, kao i u svemu drugom u životu, treba uzeti u obzir to da smo različiti i pokreću nas različiti prioriteti. Ako vam je najvažnija karijera, vjerovatno će uz vas biti osoba koja će misliti slično i podržavati vas u tome, možda i sama graditi karijeru. Ako vam je najvažnije da se uz partnera opustite i smijete, vjerovatno će partner biti opušteniji.

Opterećeni predrasudama

Odabir partnera će, dakle, odati vaše prioritete, vaše pravo ja. Stoga ako ste se našli zatečeni ljubavnim izborom svoje prijateljice kad vas je upoznala sa svojim partnerom, jer vam se čini na prvi pogled da dotjerana i odgovorna žena ne može da ima ništa zajedničko s dugokosim rokerom, očigledno je niste upoznali dovoljno. To što su takvi parovi rijetki jer odudaraju od onoga što se smatra skladnim parom ne znači da su njihovi odnosi imalo lošiji od drugih. Samo se ljudi češće priklanjaju sličnijima, jer od drugačijeg zaziru ili ih opterećuju predrasude o tome da su osobe opuštenije i manje odgovorne.

Predstava o idealnom

Možda je vaša uvijek tačna i precizna prijateljica u svom razbarušenom partneru napokon našla način da se oslobodi opterećenja da uvijek sve oko nje mora da bude savršeno i napokon počela da uživa u životu.

Zavirite iza očiglednog

Možda i sami, u težnji da nađete partnera koji vam je vrlo sličan, zapravo propuštate da prepoznate srodnu dušu u nekome ko je tu uz nas, ali nam se čini da nikad ne bismo mogli da budemo s takvom osobom, jer previše odudara od predstave o tome kako treba da izgleda naš idealan partner. Zato je zanimljivo čuti rečenice poput: “Cijelog života mi se sviđaju visoke plavuše, a oženio sam se niskom crnom buckom”.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *