Categories Testovi

TEST: Imate li opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi?

Prirodno je i, može se reći, zdravo, da ponekad preispitujete svoju vezu, ali šta kada vas te sumnje potpuno obuzmu?

Bračni i porodični psihoterapeut Šiva Radži kaže da kada brige o održivosti veze sa partnerom počnu da vas potpuno obuzimaju, to znači da imate opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi.

“Opsesivno-kompulsivni poremećaj nisu samo kompulsivne fizičke navike i rituali, već može da se manifestuje i u formi opsesivnih misli, takođe, i to je ono što se najčešće dešava ljudima koji imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi”, kaže psihoterapeut i dodaje: “Naravno, sasvim je normalno da ponekad imate neke sumnje koje se tiču partnera, ali postoje situacije u kojima sumnja može da bude destruktivna”.

Jedini način da zasigurno znate da li imate ovaj poremećaj je razgovor sa stručnjakom, ali postoji i nekoliko pitanja koja vam mogu dati makar okvirno uvid u situaciju. Odgovorite na sljedeća pitanja, ako je većina odgovora “da”, vjerovatno imate opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi.

1. Da li testirate koliko vam je partner privlačan?

To znači da upoređujete svoja osjećanja, kako biste utvrdili da li vam više privlače prijatelji, slavne ličnosti, bivše ljubavi ili čak stranci.

2. Da li stalno razmišljate o fizičkim nesavršenostima svog partnera?

To može da bude bilo šta, od toga da neprestano razmišljate kako mu je nos preveliki, do toga da želite da bude mršaviji ili mišićaviji. Na primjer, pitate se da li je njegov/njen nos previše veliki ili su mu/joj obrve previše tanke/debele?

3. Da li neprestano razmišljate o ličnosti svog partnera?

Po cijeli dan brinete da li vam je partner dosadan, da li je stidljiv ili da li je dovoljno pametan. Ili se pitate da li zaista dijelite strast prema nekim stvarima, da li imate sličan smisao za humor…

4. Da li izbjegavate sastanke jer mislite da niko nije dovoljno dobar za vas?

5. Ne želite da pređete na sledeći nivo?

Možda ne dozvoljavate da veza napreduje jer ste previše fokusirani na ono što “nedostaje”.

6. Konstantno ste nesigurni da li ste u “pravoj” vezi?

Ako zatičete sebe da često razmišljate o tome da li za vas postoji neko bolji od partnera sa kojim ste, to nikako nije dobar znak.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *