Categories Stil poznatih

5 stilskih lekcija koje je donijela slavna Coco Chanel

Žena čije je ime sinonim za eleganciju i koja je začetnica bezvremenskog stila i ljepote, svakako je osoba čije stilske i modne savjete želimo u potpunosti da usvojimo. Osim što je riješila žene neudobnih i po zdravlje opasnih korseta, pokazala je koliko ženama pantalone mogu izvanredno pristajati.

Donosimo vam 5 stilskih lekcija koje smo naučili od slavne Coco Chanel:

1. Osmislila je koncept male crne haljine

Davne 1926. Coco Chanel kreirala je prvu malu crnu haljinu koju je učinila i cjenovno prihvatljivom svim ženama. Časopis Vogue je tada napisao da će to biti uniforma za sve žene i možemo se složiti da nimalo nisu pogriješili.

2. Približila je preplanuli ten aristokratiji

Coco je jednom prilikom na ljetovanju slučajno izgorjela i kada se vratila u Pariz, svojim tenom oduševila je prijatelje i poznanike. Do tada je blijeda put bila simbol bogatstva i aristokratije, a preplanula put simbolizovala je radničku klasu. U današnje vrijeme mogli bismo reći da su pojmovi zamijenili značenja.

3. Feminizirala je odijelo

Da odijela nisu samo za muškarce i da mogu izgledati veoma ženstveno, već znamo. Ali Coco Chanel bila je ta odvažna dama koja je po uzoru na muško odijelo, napravila jako ženstvene kompletiće od tvida sa metalnim dugmadima i dokazala kako strogi kroj odijela može izgledati istovremeno moćno i ženstveno.

4. Prva je žena koja je obukla pantalone

Coco Chanel je prva žena koja je drugim ženama dala slobodu i opciju nošenja pantalona. Prelomni trenutak bio je jednom prilikom kada je bila na jahanju i shvatila da joj je izuzetno teško da jaše u dugoj haljini. U tom trenutku je doslovno svukla pantalone sa jahača i obukla ih.

5. Započela je trend nakita od bižuterije

Coco je prva osoba ikad koja je izradila nakit od bižuterije. Često je viđana sa lažnim biserima, a činila je to kako bi omogućila ženama da bez obzira na novac, uvijek budu sređene.

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *