Categories Trendovi & savjeti

Greške koje (svi) pravimo kod pranja farmerki…

Kako bi vaše najdraže farmerke ostale nove i zadržale svoj oblik što duže vremena, trebate izbjegavati ovu grešku kod pranja koju skoro svi pravimo.

Foto: Arhiva portala

Farmerke su jedan od najvažnijih odjevnih komada u našim ormarima. Prava su osnova svake garderobe, a nosimo ih skoro svakodnevno.

Ono što s farmerkama nikada, ali baš nikada ne biste smjeli raditi je sušiti ih u mašini za sušenje veša. Toplota uzrokuje trajno gubljenje izvornog oblika farmerki i zato ih uvijek sušite na vazduhu.

Ako pak ne koristite mašinu za sušenje veša, ovo su glavne greške koje treba izbjegavati pri pranju farmerki:

1. Farmerke zapravo ne biste uopšte smjeli da perete. Da, dobro ste čuli! Ipak, zbog higijenskih razloga ih peremo. Nemojte ih prati često. Dovoljno je da ih osvježite nakon svakog desetog nošenja.

2. Ako vas brine da će boja farmerki da izblijedi pri pranju, namočite ih u mješavinu vode i sirćeta (50:50) te ostavite da se namaču minimalno šest do osam sati. Ova tehnika fiksiraće boju i spriječiti prijevremeno blijeđenje traperica.

3. Iako bi trebali da ih peremo na ruke, svi ih peremo u mašini. Nemojte ih nikada prati na temperaturi višoj od 30 stepeni i nikada ne stavljate u bubanj više od tri para farmerki. Takođe, pripazite da su sve iste ili slične boje.

4. Nikada nemojte centrifugirati farmerke. Nakon pranja zarolajte ih od nogavica prema struku te ih iscijedite i ostavite da se osuše na vazduhu.

IZVOR: WALL.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *